U prevenciji je posebno važna tjelesna aktivnost
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Možemo li spriječiti razvoj osteoporoze?

Važno je redovito vježbanje, ovisno o dobi i mogućnostima - od sportova (npr. s reketom) ili nordijskog hodanja, vježbanja s utezima…

U zrelim sam godinama, već dosta dugo u menopauzi. Na sistematskom pregledu upozorili su me na osteopeniju. Nisam sklona uzimanju lijekova pa bih željela znati postoji li neki način da se zaštitim od pogoršanja, tj. da spriječim osteoporozu.

Magdalena G., Sisak


Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

Cropix

"Osteopenija je smanjenje koštane mase bez kliničkih simptoma. O povećanju mineralne gustoće i poboljšanju kvalitete kostiju trebalo bi misliti već u mladosti, no i u starijoj dobi možemo dosta učiniti u prevenciji osteoporotičnih prijeloma - prehrana bogata kalcijem i vitaminom D, zdrave prehrambene navike, a posebno je važna tjelesna aktivnost. Tjelesna aktivnost važan je poticaj za koštanu izgradnju, pa iako je u starijoj dobi učinak nešto manje značajan, ipak usporava gubitak koštane mase, poboljšava mišićnu koordinaciju te smanjuje rizik od pada i prijeloma. Važno je redovito vježbanje, ovisno o dobi i mogućnostima - od sportova (npr. s reketom) ili nordijskog hodanja, vježbanja s utezima… I oni koji su slabijih tjelesnih mogućnosti i starije dobi mogu raditi korisne vježbe koje nisu naporne (mogu se raditi stojeći ili sjedeći na stolici ili ležeći)."

Linker
25. travanj 2024 05:52