FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Na tragu rješenja

Možemo li očekivati univerzalno cjepivo protiv koronavirusa?

Znanstvenici su proučili nalaze s podacima prikupljenim od ispitanika koji su 2003. bili zaraženi SARS-om. Proučavali su desetak antitijela protiv virusa SARS-CoV-2 i pokazalo se kako ove osobe proizvode antitijela koja su iznimno učinkovita protiv svih covid-19 varijanti te protiv inačica koronavirusa

Možda bismo vrlo brzo mogli dobiti univerzalno cjepivo protiv koronavirusa, koje bi nas štitilo od svih budućih varijanti. Naime, znanstvenici s Duke University proučili su nalaze s podacima prikupljenim od ispitanika koji su 2003. godine bili zaraženi SARS-om, teškim akutnim respiratornim sindromom prouzročenim drugim tipom koronavirusa. Proučavali su desetak antitijela protiv virusa SARS-CoV-2 i pokazalo se kako ove osobe proizvode antitijela koja su iznimno učinkovita protiv svih covid-19 varijanti te protiv inačica koronavirusa koje su zasad prisutne samo kod životinja.

Antitijela iz laboratorija

Antitijela su obrambeni mehanizam ljudskog tijela protiv nepoznatih tvari kao što su bakterije i virusi u krvi. Jednom stvorena, antitijela se vežu na strane tvari (antigene), a proces vezanja pokreće imunosni odgovor tijela i mobilizira druge stanice u borbi protiv napadajućeg antigena. Znanstvenici također mogu stvarati antitijela u laboratoriju. Već su napravljene tri monoklonske terapije na bazi antitijela, koje su osmišljene tako da blokiraju "privrženost" SARS-CoV-2 ljudskim stanicama. Trenutno su dostupne na temelju odobrenja za hitnu uporabu u Americi, a jedna je dostupna i u Velikoj Britaniji.

Linker
17. travanj 2024 23:45