Činjenica je da smanjenjem ugljikohidrata dolazi do metaboličkih promjena u našem organizmu.
 Getty Images
ZDRAVLJE

Može li prehrana bez šećera smanjiti rizik oboljenja od raka - je li ketogena dijeta rješenje?

Prema istraživanjima koja je proveo dr. Otto Warburg, poznati biokemičar i dobitnik Nobelove nagrade, prehrana bez šećera može poboljšati vaše izglede. No, je li to istina?

Istraživanja dr. Otta Warburga, poznatog biokemičara i dobitnika Nobelove nagrade, pokazala su da stanice karcinoma rabe šećer kao primarni izvor energije za svoj rast i širenje. Fenomen je poznat pod nazivom "Warburgov učinak" i karakterizira ga znatno veća sposobnost karcinogenih stanica za razgradnju šećera, piše portal nijefrka.hr.


Kako šećer utječe na naše zdravlje?

Opće je poznato da smanjenje unosa dodanog šećera blagotvorno djeluje na sve populacijske i dobne skupine. Povećana konzumacija šećera smatra se jednim od krivaca za porast broja djece i odraslih s prekomjernom tjelesnom težinom i/ili pretilošću. Šećer pridonosi stvaranju karijesa, uvelike skraćuje trajanje prirodnih zuba i njihova zdravlja, povišava razinu triglicerida u krvi i snižava razinu dobrog kolesterola (HDL). Brojna su istraživanja pokazala da šećer povišava rizik od razvoja metaboličkog sindroma i pridonosi razvoju različitih kroničnih nezaraznih bolesti poput bolesti srca i krvnih žila te dijabetesa. Zbog svega navedenoga smanjenje konzumacije dodanog šećera smatra se zdravom prehrambenom navikom.


Je li to rješenje?

Trebamo li, dakle, potpuno prestati konzumirati šećer da bismo povećali svoje izglede za preživljenje tumora?

Nažalost, stvari nisu toliko jednostavne. Činjenica jest da smanjenjem konzumacije ugljikohidrata dolazi do metaboličkih promjena u našem organizmu.

Unosom hrane bez šećera znatno se snižava razina glukoze u krvi, a samim time manje je i energije za rast tumorskih stanica.

Možemo ovo usporediti s vožnjom automobila: dok ima goriva, auto će se nesmetano normalno kretati. No čim goriva nestane, vaš će automobil stati i neće nastaviti svoje kretanje dokle god mu ponovo ne osiguramo gorivo. Isti je slučaj i sa stanicama raka: dok postoji izvor energije za rast, one će rasti i širiti se vašim tijelom. Isključivanjem šećera iz prehrane brzina širenja stanica se smanjuje, a vaši se izgledi za preživljenje povećavaju. Zbog navedenih učinaka bolesnici s malignim bolestima nerijetko iz prehrane potpuno izbacuju šećer i posežu za tzv. ketogenom dijetom.


Ketogena dijeta i njezin učinak na naše zdravlje

Ketogena se dijeta temelji na velikom unosu masti i minimalnom unosu ugljikohidrata. Restriktivna dijeta dovodi do velikih promjena u organizmu, jer se njome mijenja primarni izvor energije naših stanica. Unos ugljikohidrata smanjuje se na samo 5% ukupnog energetskog unosa. Prosječni unos ugljikohidrata pri normalnoj, svakodnevnoj zdravoj prehrani iznosi 45 - 55% ukupnog energetskog unosa.


Je li ketogena dijeta odgovor koji tražimo?

Nažalost, tumorske su stanice poput virusa u vašem računalu: vrlo su pametne i uvijek pronađu izvor energije za svoj rast i širenje. Kako bismo odgovorili na postavljeno pitanje, potrebna su dodatna istraživanja o utjecaju šećera na brzinu širenja karcinoma.

Restrikcija potrošnje konzumnog šećera smatra se poželjnom prehrambenom mjerom, međutim, navode o njezinu antikarcinogenom djelovanju treba uzeti "sa zrncem soli".

IZVOR: nijefrka.hr - portal za prehranu onkoloških bolesnika

Linker
25. travanj 2024 17:51