SHUTTERSTOCK
Doktor u kući
Doktor u kući
dežurna ordinacija

Može li povišena temperatura ostaviti kakve štetne posljedice na dijete?

16. studeni 2022.
Vrućica je znak da se organizam brani


Može li povišena temperatura ostaviti kakve štetne posljedice na dijete?

  • Ljiljana Z., Pula

Odgovara prim. dr. sc. Ljiljana Popović Miočinović, neuropedijatar:

Povišena temperatura ne može ostaviti štetne posljedice na dijete jer je to znak obrane od infekcije, a ne bolest. Neugodna je, ali nije opasna pojava. Naše tijelo ima ugrađen vrlo precizan termostat (termoregulacijski centar u mozgu) koji je namješten da održava temperaturu tijela od 37 do 38 °C. Kada nas napadnu virusi i bakterije, termostat povisi "radnu" temperaturu radi bolje obrane organizma, ali do strogo određene gornje granice, do najviše 41 °C (iznimno do 42 °C).

Da temperatura ne bi prešla tu gornju granicu, brinu se naši prirođeni, unutarnji antipiretici (kemijske tvari u tijelu koje snižavaju temperaturu) i promjena načina rada termoosjetljivih stanica mozga. Dokazano je da malo povišenje tjelesne temperature poboljšava funkciju imunosnog (obrambenog) sustava. Povećava se aktivnost bijelih krvnih stanica (leukocita), potiče se proizvodnja obrambenog interferona i aktivacija obrambenih T-stanica. Virusi i bakterije se najbolje razmnožavaju i rastu pri normalnim vrijednostima tjelesne temperature, dok se njihov rast usporava kad je ona povišena. Roditelji se trebaju naoružati znanjem, uvježbati preventivne postupke za skidanje temperature i tako djetetu olakšati akutnu bolest.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Teme
Linker
30. studeni 2022 10:35