Oduzete dijelove tijela možete masirati uljem majčine dušice i gospine trave.
 Foto: iStock
Narodno zdravlje

Može li ljekovito bilje pomoći kod moždanog udara?

09. ožujak 2018.
Ljekovita svojstva biljaka, osobito onih iz hrvatskog podneblja, opisao je u svojoj knjizi “Božja biljna ljekarna”, u izdanju Školske knjige, pater Juro Marčinković.

Moždani udar je bolest živčanog sustava koja nastaje suženjem, začepljenjem ili prsnućem krvne žile koja prehranjuje mozak. Znaci bolesti vrlo su raznoliki ovisno o tome koji je dio mozga i koliko zahvaćen.

Bolest može početi s laganom oduzetošću jedne ruke, poremećajem govora, vida ili pak jakom glavoboljom, vrtoglavicom i povraćanjem. U svakom slučaju bolest zahtijeva hitnu medicinsku pomoć, jer o brzini djelovanja ovisi konačan ishod bolesti koji je, na žalost, često smrtan.

Da bi se moždani udar spriječio, potrebno se odreći kave, pušenja i alkohola, zdravo se hraniti, izbjegavati stresne situacije i što češće boraviti na svježem zraku. Osobe s povećanim tlakom i kolesterolom u krvi moraju poduzeti sve da uklone ova dva važna činitelja nastanka moždanog udara.

Osim toga preporučuje se:

Imela - ujutro i uvečer piti po jednu šalicu čaja od imele.

Kadulja - dnevno popiti 2 šalice čaja.

Ako se moždani udar već dogodio, posljedice treba liječiti ovim ljekovitim biljnim pripravcima:

Imela - prvi korak je napraviti kuru s čajem imele koja traje 6 tjedana. Prva 3 tjedna piti 3 šalice čaja dnevno, sljedeća 2 tjedna piti po 2 šalice i na kraju, zadnji tjedan, piti po jednu šalicu čaja na dan. Čaj pripremiti tako da se jedna čajna žličica imele stavi u šalicu hladne vode i ostavi 12 sati, podgrije i ulije u termos-bocu.

Gavez - svježe listove gaveza staviti u vrelu vodu, a zatim u lanenu krpu i kao obloge na oduzete dijelove tijela. U isto vrijeme od listova paprati (bez peteljke) napraviti jastuk i staviti pod glavu.

Čajna mješavina - izmiješati jednake količine čestoslavice, gospine trave, lavande, matičnjaka, ružmarina i kadulje. Jednu čajnu žličicu ove mješavine preliti šalicom vrele vode, ostaviti 3 minute i procijediti u termos-bocu. Prije i poslije podne popiti po jednu šalicu čaja.

Tinktura za masažu - pripremiti tinkturu od gospine trave, stolisnika, rusomače ili majčine dušice. Oduzete dijelove tijela masirati više puta dnevno. Također masirati uljem od gospine trave i majčine dušice.

Kupke - bolesnik mora tijekom tjedna praviti sjedeće kupke od stolisnika, preslice te pune kupke od majčine dušice. Za sjedeće kupke uzeti 100 g biljke, za pune 200 grama. Ovu količinu staviti u 5 litara hladne vode, ostaviti 12 sati, ugrijati i uliti u već pripremljenu vodu. U kadi ostati 20 minuta. Nakon kupanja ne treba se brisati, nego samo zaogrnuti i leći u krevet te se dobro preznojiti. Ovako ostati 1 sat. Kod sjedeće kupke područje bubrega mora biti pod vodom.

Teme
Linker
13. listopad 2021 05:02