SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Može li anksioznost utjecati na krvni tlak?

Anksioznost može biti razlog oscilacija tlaka. S druge pak strane postoje drugi razlozi, prirođeni ili stečeni koje pregledom treba isključiti, jer ubrzano bilo kod nekih osoba vodi do anksioznosti

Imam 19 godina, optimalne sam tjelesne težine i vrlo sam zbunjena vrijednostima svog tlaka. Naime, vrlo su velike oscilacije - nekad imam 93/60, a nekad 120/70 mmHg. Jednom sam izmjerila čak i 117/100. Otkucaji srca ne padaju ispod 100 u minuti. Ponekad sam anksiozna pa me zanima utječe li to na moj krvni tlak te imam li razloga za brigu.

Ela O., Zagreb

Odgovara prof. dr. Hrvoje Pintarić, kardiolog:

"Mlade osobe, češće žene nego muškarci, imaju niske vrijednosti krvnog tlaka, a neki i ubrzano bilo. Vaše su vrijednosti bila više od prosjeka, koji je oko 75/minuti. Razlozi mogu biti brojni, a anksioznost je jedna od njih. S druge pak strane postoje drugi razlozi, prirođeni ili stečeni koje pregledom treba isključiti, jer ubrzano bilo kod nekih osoba vodi do anksioznosti (strah od teže bolesti, strah od smrti...). Oscilacije krvnog tlaka su normalna, fiziološka pojava i zbog toga se ne treba brinuti niti krvni tlak u vašoj dobi prečesto mjeriti. Iznimka je kad se ne osjećate dobro."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
06. ožujak 2024 22:28