Najbrži student završio je tečaj stranog jezika dvostruko brže od najsporijeg studenta.
 Foto: iStock
Trening

Moždani valovi mogu predvidjeti brzinu učenja drugog jezika

Istraživanje je pokazalo kako veća snaga u beta i gama moždanim valovima i slabija snaga u delta i theta valovima predviđaju brže učenje drugog jezika.

Po prvi put istraživači su pokazali u kratkome testu kako uz pomoć moždanih valova mogu predvidjeti koliko brzo odrasla osoba može naučiti drugi jezik. Istraživači sa Sveučilišta u Washingtonu, Seattle opisali su kako u 5 minuta mjerenja aktivnosti mozga mogu predvidjeti 60 posto varijabilnosti u učenju drugog jezika.

Testirali su francuski

U istraživanju je sudjelovalo 19 sudionika u dobio od 18 do 31 godine koji nisu prethodno učili francuski jezik. Kroz osam tjedana bili su u istraživačkom laboratoriju dva puta tjedno po trideset minuta. Prije jezičnog treninga sudionici su zamoljeni da sjede 5 minuta zatvorenih očiju dok nose EEG slušalice. EEG slušalice mjere prirodno javljanje uzorka moždanih aktivnosti u obliku alfa, beta, delta, gama i theta moždanih valova. EEG predviđa mogućnost učenja drugog jezika.

Istraživači su usporedili moždane valove prije učenja s različitim mjerenjima za vrijeme jezičnog treninga i na kraju treninga.

U različitim fazama jezičnog treninga studenti su polagali kviz i zavisno o rješenjima mogli su se pomicati na slijedeću razinu. Koristeći rezultate kviza istraživači su uspjeli izračunati kako student napreduje.

Kako mozak uči

Nakon završetka osmog tjednog učenja jezika studenti su prošli test. Rezultati su pokazali da je najbrži student završio dvostruko brže od najsporijeg studenta.

Kada su istraživači usporedili iznose EEG-a moždanih valova ispitanika prije, za vrijeme i nakon treninga pronašli su zanimljive poveznice. Na primjer, veća snaga u beta i gama moždanim valovima i slabija snaga u delta i theta valovima predviđaju brže učenje drugog jezika.

Voditelj studije Chantel Prat zaključuje da mogu predvidjeti 60% varijabilnosti u stopi brzine učenja jezika.

Ovo je samo jedno od istraživanja koje će u budućnosti doprinijeti da bolje razumijemo na koji način mozak uči i kako možemo što bolje iskoristiti sve svoje potencijale.

Linker
05. svibanj 2024 22:36