FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Živim.hr
Živim.hr
zdravlje

Možda vam se pijenje dvije litre vode dnevno čini previše, ali čekajte da vidite što to čini tijelu

09. ožujak 2021.
Ovo je osam dobrih razloga da pijemo dvije litre vode na dan

Nije nikakva mudrost reći da našem organizmu treba voda, a svatko prema svojim potrebama može odlučiti koliko će vode piti, no povećanje hidratacije zaista ima svoje prednosti. No, budimo iskreni, velika većina ipak ne popije tijekom dana dvije litre vode. Ali teoretski, što bi se dogodilo da religiozno pijemo svakog dana dvije litre vode? Evo što se, prema znanstvenicima, tada događa s našim tijelom. Ovo je osam dobrih razloga da pijemo dvije litre vode na dan.


Pomaže probavi

Pijenje vode uz obrok pomaže da se hrana otopi u želucu, a ako ste začepljeni isti učinak će imati u vašim crijevima.


Pojačava fizičke performanse

Ako ste se odlučili za intervalni trening visokog intenziteta, voda koju popijete prije treninga pomoći će u održavanju volumena krvi i povećanju količine kisika koji se isporučuje mišićima.


Pridonosi osjećaju sitosti

Ako rasporedite unos vode tijekom dana to može pomoći da se osjećate sito poslije doručka, ručka i večere pa ćete imati manju potrebu za prekomjernim jedenjem.


Poboljšava funkciju bubrega

Bubrezi dobro rade ako ste dovoljni hidrirani. Istraživanja pokazuju da više unosa tekućine pomaže bubrezima izlučiti više natrija i toksina, što rezultira boljim zdravljem.


Tjera vas da se više krećete

Ako pijete više vode češće ćete morati u kupaonicu, što zapravo ima učinak na to da se krećete. Osobito je to važno ako dugo vremena provodite sjedeći.


Povećava razinu energije

Ajko ne pijete dovoljno vode osjećate se umornije i tromije. S druge strane, ako pijete dovoljno vode bez poteškoća izbjeći ćete ošamućenost izazvanu dehidracijom i imati više energije.


Može smanjiti glavobolje

Ako ste ikada popili vrlo malu količinu vode u danu vjerojatno je da ste iskusili dehidracijsku glavobolju. Ako ste i inače skloni glavoboljama, potrudite se da pijete više vode tijekom dana.


Koža je ljepša, a možda i deblja

Neka su istraživanja pokazala da ispijanje mnogo vode povećava debljinu kože, no nema pouzdanih dokaza, ali je evidentno da hidratizirana koža izgleda ljepše i sporije stari.

Teme
Linker
10. kolovoz 2022 04:04