FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
dobre vijesti

Možda to ne biste rekli, ali... 10 znakova da ste zdravi unatoč brojci koju pokazuje vaga

Postoje brojni znakovi koji ukazuju na to da ste dobrog zdravlja, neovisno o brojci koju pokazuje vaga ili količini celulita na bokovima

Većina nas se, razmišljajući o svom zdravlju, usredotočuje isključivo na tjelesnu težinu i na to koji je naš indeks tjelesne mase. Ili procjenjujemo svoje zdravlje na temelju vlastitog odraza u ogledalu. Ipak, postoje brojni znakovi koji ukazuju na to da ste dobrog zdravlja, neovisno o brojci koju pokazuje vaga ili količini celulita na bokovima. Evo nekoliko najvažnijih koji će vam pomoći da se osjećate mirniji u vezi svog zdravstvenog stanja ili možda ukazati na to da ima prostora za poboljšanje.


1. Redoviti ste...znate već gdje

Zdravo i uredno funkcioniranje crijeva važno je, ne samo za probavni sustav, već i za cijelo tijelo. Imate li urednu stolicu svaki dan, toksini se redovito izlučuju iz tijela, što sprečava da se upala raširi po cijelom organizmu. O izgledu stolice valja reći samo to da je važno da u njoj nema tragova stolice i da nije tekuća.


2. Vaša mokraća je bistra

Ako ste dobro hidrirani, vaša će mokraća biti svjetložuta i bistra, a to je dobar znak da bubrezi pravilno funkcioniraju. Čim primijetite da je mokraća tamnije boje, što prije popijte čašu vode.


3. Redovite menstruacije

Uobičajen menstrualni ciklus može trajati od 21 do 35 dana pa ako to kod vas nije slučaj, trebali biste otići na ginekološki pregled. Također, redovito mjesečno krvarenje koje traje od dva do sedam dana dobar je znak da vaš reproduktivni sustav dobro radi.


4. Možete se nositi s emocionalnim stresom

To je lako zanemariti jer svi uvijek radimo pod velikim stresom pa niti ne primjećujemo kad naše reakcije postanu automatizirane ili nekontrolirane. Imajte na umu da se pomoć terapeuta računa kao dobro vladanje emocionalnim stresom.


5. Imate čistu kožu

Ako imate epizode s izbijanjem hormonalnih akna ili drugih pojava na koži, moguće je da iza toga stoji neki zdravstveni problem. Koža je naš najveći organ i ako ne pokazuje znakove lošeg funkcioniranja, to je odličan pokazatelj dobrog zdravlja.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


6. Redovito se krećete

Bilo da trčite maratone ili samo provodite 10-minutno istezanje svako jutro, dok god ulažete trud u aktiviranje svog tijela svakog dana, to je dobar znak!


7. Pazite što stavljate u tanjur

To ne znači da morate biti na restriktivnoj dijeti, već samo da jedete dok ne osjetite sitost i zatim prestanete. Također, to znači da pazite na to da svakodnevno konzumirate odgovarajuću količinu voća i povrća te izbjegavate procesiranu hranu.


8. Imate dobre prijatelje

Istraživanja su nebrojeno puta pokazala da su prijatelji nevjerojatno korisni za naše zdravlje. Dakle, izdvojite vrijeme za druženje s njima!


9. Rijetko ste bolesni

Normalno je s vremena na vrijeme uhvatiti kakav virus ili prehladu, no ako stalno pobolijevate, velika je vjerojatnost da vaš imunološki sustav ne radi kako treba. Ako se ne možete sjetiti kad ste posljednji put bili bolesni, znači da je vaš način života dobar.


10. Mirno spavate

Ako nemate problema s uspavljivanjem i imate kvalitetan noćni počinak barem većinu noći, ako već ne uvijek, smatrajte se sretnim. Poremećaji sna mogu ukazivati na neke ozbiljne bolesti, poput apneje, nesanice ili GERB-a, prenosi portal YourTango.

Linker
22. travanj 2024 13:46