Lijekovi koje uzimamo kada nas boli glava, za smanjenje temperature i ublažavanje drugih, manjih bolova može loše utjecati na našu jetru.
 shutterstock
ZDRAVLJE

Možda štetite jetri, a da i ne znate: šest navika koje je mogu ozbiljno ugroziti

Izbjegavanje alkohola nije jedina mjera koja može održati zdravlje jetre. Evo još nekih navika koje mogu ugroziti ovaj vitalni organ.

1. PREVIŠE ŠEĆERA

Mnogo slatkog nije samo loše za zube, već i za jetru. Jedan tip šećera - fruktoza prerađuje se isključivo u jetri i pretvara se u masti, odnosno energiju, no previše rafiniranog šećera i visokofruktoznog kukuruznog šećera može potaknuti gomilanje masti koje mogu prouzročiti oštećenja kao i ona izazvana alkoholom. Učinak je evidentiran i kod osoba koje nemaju prekomjernu težinu.


2. BILJNI SUPLEMENTI

Iako ih smatrate prirodnim i neštetnim, možda ipak nisu dobra za vas. Na primjer, mnogi uzimaju biljni pripravak kava-kava (nema nikakve veze s kavom, srodna je biljka s paprenom metvicom) za ublažavanje simptoma menopauze i za opuštanje. No istraživanja pokazuju da može omesti rad jetre i dovesti čak i do zatajenja rada. Do 2008. je bila zabranjena u Europi, no zabrana je ukinuta. Uvijek se konzultirajte s liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja bilo kojeg pripravka.


3. VIŠAK KILOGRAMA

Masno tkivo koje se nakuplja u području trbuha može dovesti do nealkoholne masne jetre, najčešćeg poremećaja jetre. S vremenom to može uzrokovati steatozu i cirozu jetre. Glavnim uzrokom smatra se debljina i dijabetes tipa 2.


4. PREVIŠE VITAMINA A

Tijelu je potreban vitamin A, no u voću i povrću ima ga dovoljno za naše potrebe. Osobito ako jedemo narančasto, žuto i crveno voće i povrće koje obiluje karotenoidima. No često se nepotrebno poseže za dodacima prehrani koji sadrže vitamin A što može oštetiti jetru.


ČITAJTE I: Masna jetra uopće nije benigno stanje, a ove male promjene mogu pomoći da ne dođe do ciroze jetre


5. GAZIRANA PIĆA

Često pijenje gaziranih pića također može prouzročiti nealkoholnu masnu jetru i dovesti do ciroze. A već su brojne ranije studije gazirana pića povezale s rizikom za razvoj niz drugih bolesti među kojima su i bolesti srca i kardiovaskularnog sustava.


6. PARACETAMOL

Lijekovi koje uzimamo kada nas boli glava, za smanjenje temperature i ublažavanje drugih, manjih bolova može loše utjecati na našu jetru i izazvati hepatotoksičnost. paracetamol i antibiotici smatraju se najučestalijim uzročnikom lijekovima izazvanog oštećenja jetre. Oštećenje jetre uzrokovano lijekovima događa se u prosjeku kod 10 do 19 pacijenata na sto tisuća stanovnika, a procjenjuje se da je više od tisuću lijekova i biljnih pripravaka hepatotoksično.

Linker
25. travanj 2024 07:38