Mnogi zaborave na nju

 SHUTTERSTOCK
jeste li znali

Možda nikad ne biste rekli, ali ovo voće je broj jedan za zdrava crijeva, gušteraču, ali i masnu jetru

Ako se i vi ubrajate u one koji često pate od zatvora, postoji jedna voćka koja može biti od neprocjenjive pomoći

Zdrava crijeva, između ostalog, su ona koja vaše odlaske na zahod ne čine bolnima ili neugodnima. A jedan od najčešćih problema koji povremeno muči milijune ljudi jest zatvor širom svijeta. Redovitim pražnjenjem crijeva gastroenterolozi smatraju sve između tri pražnjenja dnevno i tri pražnjenja tjedno. Ako se i vi ubrajate u one koji često pate od zatvora, postoji jedna voćka koja može biti od neprocjenjive pomoći - kruška. Kruške su, s oko 6 grama vlakana po plodu, jedna od namirnica s najvećim udjelom vlakana, od čega velik dio čine netopiva vlakna. Poznato je da netopiva vlakna stolici daju volumen i mekoću te imaju blago laksativni učinak, što ublažava i prorjeđuje epizode zatvora. Netopivim vlaknima naročito obiluje kora krušaka. Kruška je također najbolja namirnica za gušteraču, koju smo također skloni zaboraviti. Preopterećenu gušteraču najbolje će umiriti upravo ona. Kruška je ujedno je rajsko voće za jetru jer podupire proces čišćenja i može spriječiti cirozu.

Postoje deseci vrsta krušaka, od onih tvrđih i oporih do onih slađih ili bogatijih sokom, no sve vrste imaju podjednaku količinu vlakana te ih možete birati po vlastitom ukusu ili prema tome koja se sorta zbog strukture ili okusa bolje uklapa u određeni recept. Tvrđe kruške su prikladnije za pečenje, grilanje ili jednostavno da se prime u ruku i zagrizu, dok su one mekše sorte bolje za pripremu soka u blenderu, kompota ili čak za upotrebu u varivima i juhama.

image
SHUTTERSTOCK


Evo nekoliko kreativnih načina za uživanje u kruškama:

- Tost: stavite tanko narezane ploške kruške na tost od cjelovitih žitarica ili na pecivo prethodno premazano sirnim namazom te posuto nasjeckanim pistacijama. To je odličan način za započeti dan, a kruh i pecivo od cjelovitih žitarica također sadrži netopiva vlakna, što dodatno pomaže kod zatvora.

- Salata: sljedeći put kad budete pripremali salatu od tamnozelenog lisnatog povrća, dodajte krušku narezanu na kockice kako biste salati dali prirodnu slatkoću i pridodali još jednu porciju voća svom jelovniku.

- Zobena kaša: umjesto klasičnih borovnica u zdjelicu zobene kaše za doručak dodajte komadiće svježe kruške.

- Kruške s umakom: narežite kruške po dužini na prutiće te ih umačite u umake po želji, čokoladni, voćni, karamel, humus....

Linker
17. travanj 2024 23:48