FOTOGRAFIJE: DRAGANA991 GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Doktor u kući
Doktor u kući
NAJČEŠĆI ZNAKOVI

Možda nikad ne biste rekli, ali ovo su prvi simptomi šećerne bolesti. Prepoznajte ih na vrijeme

07. siječanj 2021.
Brojna istraživanja iz različitih dijelova svijeta pokazala su da promjena životnog stila te uključivanje fizičke aktivnosti i zdrave prehrane mogu odgoditi ili spriječiti obolijevanje od šećerne bolesti tipa 2

Zbog postavljanja dijagnoze i liječenja važno je znati prepoznati prve simptome šećerne bolesti. Najčešći simptomi su kronični umor, smanjenje energije, pojačana žeđ ili mokrenje, debljanje ili mršavljenje, neuobičajena glad, zamućenje vida te teško i sporo zarastanje ranica i oštećenja na koži. Drugi, manje češći simptomi mogu biti svrbež i suhoća kože, zadah po acetonu, mučnina i bolovi u trbuhu te gljivične infekcije, upozoravaju iz Zagrebačkog dijabetičkog društva.


Stil života

Osim genetskih čimbenika, na razvoj šećerne bolesti utječe današnji način života koji podrazumijeva dugo sjedenje i smanjenu tjelesnu aktivnost te nezdrave prehrambene navike. Na razvoj šećerne bolesti tipa 2 utječe mnogo faktora, no jedan od najutjecajnijih je spomenuti način života. Brojna istraživanja iz različitih dijelova svijeta pokazala su da promjena životnog stila te uključivanje fizičke aktivnosti i zdrave prehrane mogu odgoditi ili spriječiti obolijevanje od šećerne bolesti tipa 2. A čak i Međunarodna dijabetička federacija (IDF) preporučuje fizičku aktivnost barem tri do pet puta tjedno u trajanju od 30 do 45 minuta.

A kada je riječ o zdravoj prehrani, IDF donosi nekoliko preporuka koje je dobro pratiti bez obzira na to je li cilj prevencija šećerne bolesti ili općenita briga o fizičkom i mentalnom zdravlju. Voda, kava ili čaj mnogo su bolji odabir od gaziranih ili pretjerano zaslađenih pića, a ograničenje za alkohol postavljen je na dva standardna pića dnevno. Poželjne su najmanje tri porcije povrća dnevno, s naglaskom na zelene i lisnate plodove, a kada je riječ o voću, dovoljne su maksimalno tri porcije svaki dan.

Dobra alternativa za crveno ili prerađeno meso bit će bijelo meso, perad ili morski plodovi. Većini najslabija točka, ugljikohidrati, preporučuju se u obliku kruha, riže ili tjestenine od cjelovitih zrna. Umjesto zasićenih masnoća, savjetuje se korištenje nezasićenih masnoća koje jelima pružaju jednaku finoću, poput maslinovog, kukuruznog ili suncokretovog ulja. I za kraj, svima najdraži "guilty pleasure", odnosno grickalice i desert, nisu zabranjeni. Nećete ostati razočarani ako za njih odaberete orašaste plodove, svježe voće, nezaslađeni jogurt ili maslac od kikirikija.

Teme
Linker
28. studeni 2021 11:09