Gotovo je nemoguće održati zdravu težinu samo vježbajući.
 Foto: Shutterstock
Ne ide, pa ne ide

Možda kile ne idu dolje jer još vjerujete u ove mitove

Ah, ti kilogrami... Čini li vam se ponekad kao da se samo vrtite u krug. Dvije kile dolje, pa dvije gore. I nikako na zelenu granu. Željena težina se čini tako daleko. Možda je stvar samo u mitovima o mršavljenju kojih se uporno pridržavate.

Jeste li isprobali sve trikove za gubitak kila na koje ste naišli, no nikako da dođete do te željene težine? Možda vam se to čini kao osobni neuspjeh, no vrlo lako razlog tome može biti da ste jednostavno slijedili savjete koji ne djeluju.

Oko nas kolaju razni mitovi o mršavljenju, te ponekad zaista može biti izazov razdvojiti činjenice od fikcije. Donosimo zato tri najčešća mita o mršavljenju, ali i razloge zašto ti 'savjeti' ne djeluju.

Mit 1: Kile će se istopiti izbacivanjem određene grupe namirnica

Ako ste u nastojanju da izgubite koju kilu odlučili iz svoje prehrane izbaciti određenu hranu, morate znati da to nije najbolji način za gubitak težine. Ključ za postizanje, ali i održavanje zdrave težine je mnogo složenije od toga da jednostavno izbacite jednu 'lošu' vrstu hrane. Ovakve dijete je jednostavno teško provesti jer ste prisiljeni odreći se hrane koju volite, što na duge staze teško prolazi.

Dobar plan prehrane je onaj koji je održiv, i koji od vas neće tražiti da se odreknete svega što volite. Nema ništa loše u tome da se jednom tjedno počastite desertom ili čokoladom, jer ćete tako lakše 'izgurati' dijetu.

Neke dijete koje se fokusiraju na odricanje određene grupe namirnica, poput ugljikohidrata, mogu učiniti više štete nego koristi. Može vam se dogoditi da izgubite zdrav izvor energije ili da se okrenete drugim nezdravim opcijama, samo da izbjegnete onu hranu koja se ne uklapa u vaš plan prehrane. Svaka dijeta koja promovira neuravnoteženu prehranu, na duge staze je osuđena na propast.

Mogu se odraziti i na zdravlje, a najčešće se od nje odustaje. Drastično izbacivanje ugljikohidrata privremeno će rezultirati gubitkom kilograma, ali čim ih ponovno vratite u prehranu vratit će se i kilogrami. Idealna prehrana je raznovrsna i bez velikih restrikcija.

Foto: Shutterstock
Ako se odreknete određene vrste hrane, možda ćete izgubiti koji kilogram, no takva dijeta nije dugoročna.

Mit 2: Vježbanje će biti dovoljno

Jeste li ikad bili na trčanju ili u teretani, a da ste se nakon toga počastili kaloričnim obrokom? S vremena na vrijeme ovo je sasvim u redu, no vrlo je važno shvatiti da vježbanje ne može zamijeniti zdravu i pravilnu prehranu. Gotovo je nemoguće održati zdravu težinu samo vježbajući, jer vrlo vjerojatno nećete ostvariti potreban kalorijski deficit.

I dok je vježbanje jako važno kako biste ostali fit i u formi, ono će u kombinaciji s pravilnom prehranom dati najbolje rezultate.

Mit 3: Unos premalog broja kalorija dovest će do gubitka kilograma koji je održiv

Praćenje unosa kalorija, odnosno njihovo smanjenje, može biti korisna tehnika mršavljenja, ali samo do određene točke. Ograničavanje kalorija do ekstremnih razina može se činiti kao najbrži način za gubitak kilograma, ali to zapravo nije slučaj. Nakon što to napravite, vaše tijelo vrlo lako može početi 'paničariti'.

Nakon vraćanja u normalni režim prehrane prvo što organizam čini je to da sve što dobije skuplja u zalihe i tako opet dolazi do debljanja. Iz prve ćete izgubiti dosta kila, no onda će to stati, što može biti vrlo obeshrabrujuće.

Umjesto toga, radije se usredotočite na razuman i dosljedan broj kalorija svaki dan.

Probajte izbjeći ove mitove o mršavljenju, te se usredotočite na zdrav i dugoročno održiv gubitak težine. Tijelo će vam biti zahvalno.

Linker
25. travanj 2024 10:06