Da, nije baš ugodno kad nam se omakne u društvu tako da svi čuju i, što je još gore, osjete...
 Foto: iStock
Svima se događa

Morate pustiti vjetar? I što sad?

Ako vam se to dogodi 13 do 21 puta na dan, sve je ok, no ako vam se čini kako iz vas izlazi "rafalna paljba" koja vam već podosta narušava kvalitetu života, tada je vrijeme da pronađete uzrok ovom problemu.

Htjeli mi to ili ne, plinovi se svima događaju. Većina ljudi pusti vjetar od 13 do 21 puta na dan i to je posve normalno.

Ali ako pojavu ne možete kontrolirati, onda situacija postaje neugodna. Još gore, može početi negativno utjecati na život. Plinovi i osjećaj nadutosti mogu biti veliki teret u svakodnevnom životu; kada ste vani s prijateljima, na poslu ili dijelite intimne trenutke - ništa ne ubija dobar provod poput brige o tome da li će vam se omaknuti.

Dobra vijest je da se nekontrolirani i prečesti plinovi zaista rijetko događaju.

Kako si pomoći?

Za početak pratite što ih uzrokuje. Vodite evidenciju o tome što jedete i kako se nakon određene hrane osjećate.

Neke namirnice, poput grahorica, prirodni su proizvođači plinova. No, znate li da plinove uzrokuje i većina ugljikohidrata? To su kupus, brokula, cvjetača, luk, kruške, jabuke, većina mliječnih proizvoda i sve što sadrži visoke razine fruktoze. Ove namirnice neki organizam podnosi dobro, a kod nekoga će izazvati neugodnu nadutost i plinove. Zato je najbolje voditi dnevnik.

Foto: iStock
Koliko god ga neki voljeli, možda će se iznenaditi kada doznaju da ih upravo sok od kruške napuhava i tako izaziva plinove.

Što ih još uzrokuje

  • Ne žvačite žvakače jer se žvakanjem guta i puno zraka što uzrokuje plinove.
  • Usporite jedenje. Žvačite sporije, progutat ćete manje zrake pa će biti i manje plinova.
  • Izbjegavajte gazirana pića: šampanjac, gazirani sokovi i mineralna voda napumpani su plinom. Radije pijte negazirana pića.
  • Klonite se voćnih sokova: sok od jabuke i kruške uzrokuje plinove.
  • Prestanite pušiti. Pušenje je u svakom obliku loše, ali također može uzrokovati i vjetrove.
  • Odlučite se za hranu s manje masti. Masti same po sebi ne uzrokuju plinove, ali namirnice s visokim udjelom masnoće ponekad mogu uzrokovati nadutost.
  • Uzmite tabletu. U ljekarnama se mogu kupiti tablete ili kapi koje pomažu probaviti hranu koja uzrokuje plinove i smanjiti nadutost i plinove.
Linker
17. travanj 2024 15:07