Svatko u stresnim vremenima drukčije reagira
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Moja se sestra nenormalno ponaša. Je li to strah od starenja, depresija ili nešto treće?

U situacijama povećanih zahtjeva i stresa često reagiramo tako da koristimo obrasce ponašanja iz nekih prijašnjih životnih faza pa se možemo emocionalno vratiti u fazu života u kojoj smo se osjećali sigurnije

Moja sestra ima 55 godina i već se nekoliko mjeseci nenormalno ponaša. Stalno viče, nezadovoljna je i glumi kao da ima 20 godina. Tijekom prošlih par mjeseci tijekom kojih smo bili upućeni jedne na druge (živimo u istoj kući) bila je posebno naporna. Je li to strah od starosti, depresija ili što?

Vlasta I., Zagreb

Odgovara dr. Goran Jurcan, psihijatar:

"U stanjima pojačanog stresa kao što je vrijeme koronavirusa tijekom kojeg smo primorani u kratkom vremenskom roku prilagoditi se novonastaloj situaciji svatko od nas reagira na sebi svojstven način. Netko se od nas lakše nosi s takvim promjenama, netko teže. Posebno je takvo vrijeme zahtjevno za osobe koje su se i prije nalazile pod povećanim stresom te koje su imale nezadovoljavajuću osobnu ili profesionalnu situaciju. U takvim situacijama povećanih zahtjeva često reagiramo tako da koristimo obrasce ponašanja iz nekih prijašnjih životnih faza pa se možemo emocionalno vratiti u fazu života u kojoj smo se osjećali sigurnije. Predlažem vam da porazgovarate sa sestrom o tome što primjećujete i da podijelite s njom kako se vi nosite sa sadašnjom situacijom. Najviše što možete učiniti je da njegujete odnos pun povjerenja pa će se i sestra u koliko bude potrebno moći osloniti na vas i po potrebi lakše prihvatiti, ako smatrate nužnom, i stručnu pomoć."

Linker
19. travanj 2024 04:59