Ova mlada žena zbog bolesti uči živjeti ispočetka i prihvaćati novu sebe.
 Marko Todorov/CROPIX
Priča Ane Brcko

MOJ ŽIVOT S LUPUSOM: 'Počelo je s bolovima u zglobovima, umorom i slabosti, a eskaliralo temperaturom koja je trajala više od 150 dana'

Sistemski eritemski lupus (SEL) autoimuna je bolest s karakterističnim stvaranjem autoantitijela prema komponentama stanične jezgre uz vrlo raznolika klinička očitovanja. Bolest može zahvatiti kožu, zglobove, bubrege, pluća, živčani sustav i serozne membrane, a obilježena je fazama aktivnosti i povlačenja. Bolest se češće javlja u žena, kronična je i progresivna, no više se ne smatra smrtonosnom.

Piše: GORANKA JELINČIĆ


Ana Brcko (29), ekonomistica iz Zagreba, prve simptome lupusa primijetila je već tijekom studija, no prošle su četiri godine do dokazane dijagnoze. Počelo je s bolovima u zglobovima, umorom, slabosti koja je trajala godinama. Eskaliralo je temperaturom koja je trajala više od 150 dana, prisjeća se Ana. No, liječnici nisu prepoznali da se radi o autoimunom poremećaju.


Izazovno je svaki dan

Kada je bolest potpuno podivljala, bila je hospitalizirana u fizički teškom stanju, a ispitivanja i nalazi pokazali su da se radi o lupusu. Koktel lijekova, kortikosteroida i antimalarika, pomogao je da Ana opet stane na noge, no to je bio tek početak "poznanstva" s lupusom.

Ulica Zvjezdane Ladike.
Ana Brcko, djevojka oboljela od lupusa.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov/CROPIX
Lupus ima ogroman utjecaj na Anin život, no lakše je kad imaš obitelj, prijatelje i poslodavca koji razumiju.

- Rekla bih da je to stanje koje će te, ako se ne držiš strogih pravila igre, podsjetiti kako zadovoljavanje najjednostavnijih životnih potreba i obavljanje uobičajenih radnji može biti složeno. Izazovno je održavati općeprihvaćeni ritam života jer su temperature, upale, umor i bol u zglobovima konstanta. Lupus u svakom aspektu utječe na moj život, privatno, a posebno poslovno, jer često izbivam s posla zbog temperature i iscrpljenosti s kojom se često budim - kaže Ana Brcko.

Nije sigurna koliko su njeni nadređeni i kolege svjesni toga stanja jer se bolest u Aninu slučaju ne manifestira izvana, već iznutra. Privatni život je također dinamičan jer zahtijeva puno odricanja, prilagođavanja, nalaženja alternativnih načina ne samo prehrane nego i zabave, samim time ponekad je izazovno očekivati da vas prijatelji prate.


Prijatelj teškog karaktera

- Lupus je moj prijatelj. Ima težak karakter. Posljednjih nekoliko godina učim živjeti ispočetka, prihvaćati novu sebe - kaže Ana Brcko.

Na svu sreću ima podršku obitelji, nekolicine prijatelja i tim odličnih liječnika. Svima koji se susretnu s lupusom savjetuje da ga jednostavno prihvate.

Teško je i neće biti lakše. Razgovarajte o tome, pođite psihologu, puno čitajte i zdravo se hranite. Spavajte. Stavite sebe na prvo mjesto i okružite se pozitivnom energijom. Prije svega budite sami sebi prijatelj, potom drugima, poručuje Ana.

Linker
11. travanj 2024 11:17