Je li ovo spas?

Moguće rješenje za ciljano cjepivo protiv raka

Osobe koje boluju od karcinoma imaju oslabljen imunitet. No, nedavno je otkriven način da se uz pomoć terapije za jačanje imuniteta zaustave stanice raka.

Problem sa stanicama raka je u tome da su vrlo aktivne i da se tijelo ne može samo boriti s njima. Odmaže i to što samo određene stanice našeg imunog sustava prepoznaju karcinom te što se zbog specifičnosti naših tijela treba izrađivati prilagođeno cjepivo za svakog od nas. U centru za istraživanje raka u Velikoj Britaniji (Cancer Research UK) otkrili su metodu kojom će se svakom karcinomu pronaći njegova "ahilova peta". Naime, rezultati istraživanja pokazali su da su promjene u stanicama svake pojedine vrste raka kod većine pacijenata - identične.

Grananje

Voditelj istraživanja Sergio Quezada uspoređuje stanice karcinoma sa stablima. Tumor je poput korijena, a mutacije rastu u obliku grana. Ukoliko u dovoljnoj mjeri "podrežemo" te grane, u konačnici dolazimo do rješenja. Drugim riječima, smanjenjem broja mogućih mutacija omogućujemo pronalazak lijeka protiv karcinoma. Znanstvenici predlažu da se prema tom principu u laboratoriju razviju ciljane imunološke stanice koje će moći uništiti stanice raka. One bi se ubrizgavale u sklopu individualnog terapijskog liječenja pacijenata, budući da će se za svakog pacijenta trebati razviti njegova imunološki odgovarajuća kopija stanica.

Stručnjaci polažu velike nade u ovu metodu i vjeruju kako su na dobrom tragu uspješnog liječenja raka i spašavanja brojnih života.

Linker
17. travanj 2024 00:08