Neke žene nipošto ne bi smjele uzimati dodatke prehrani na svoju ruku.
 Foto: iStock
Oprezno!

Mogu li suplementi kalcija biti štetni?

Istraživanje koje su proveli na švedskom Sveučilištu Göteborg posebno je ugroženim označilo one žene kojima je otkrivena ishemijska bolest mozga, odnosno kojima su blokirane krvne žile u mozgu.

Mnoge žene uzimaju kalcij kao prevenciju osteoporoze i osteopenije s obzirom na to da je preporučenu dozu kalcija (do 1200 mg dnevno za one s prijetećom osteoporozom) teško unijeti isključivo prehranom. Nedostatak kalcija također se povezuje s visokim krvnim tlakom, pretilošću, visokim kolesterolom...

Međutim, treba biti na oprezu jer je otkriveno da kod nekih žena suplementi kalcija mogu povećati rizik za razvoj demencije, a to su one žene koje su već imale moždani udar ili im je ranije otkrivena ishemijska bolest mozga.

Ranije je dokazan i povećan rizik za razvoj bolesti srca te se savjetuje nipošto ne uzimati dodatke prehrani na svoju ruku i obavezno razgovarati s liječnikom ako namjeravate uzimati dodatke kalcija.

Što kaže istražvanje?

Istraživanje koje su proveli na švedskom Sveučilištu Göteborg posebno je ugroženim označilo one žene kojima je otkrivena ishemijska bolest mozga,odnosno kojima su blokirane krvne žile u mozgu (trombociti i kolesterol).

Pet je godina praćeno 700 žena između 70 i 92 godine koje su uzimale suplemente kalcija, a na kraju studije pokazalo se da je sedam puta veći rizik za demenciju u onih žena koje su imale moždani udar i uzimale kalcij, dok kod žena koje nemaju u obitelji moždani udar te nemaju ishemijsku bolest nije otkriven nikakav rizik za demenciju povezan s uzimanjem kalcija.

Linker
19. travanj 2024 08:41