SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Mogu li se i kako male grudi povećati, ali ne silikonima?

Dojke se mogu povećati i postupkom transplantacije masnih stanica (lipofilingom)

Mogu li se i kako male grudi povećati, ali ne silikonima? Naime, nikako nisam zadovoljna izgledom svojih grudi, nakon drugog poroda gotovo ih i nema. Iza mene su dva poroda, prvo dijete dojila sam šest, a drugo 20 mjeseci. Sve moje sestre i mama imaju velike, čak neke i prevelike grudi, dok su moje gotovo nevidljive. Ravna sam kao daska! Imam 30 godina.

  • Kristina D., Varaždin


Odgovara doc.dr.sc. Sanda Stanec, spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije:

Povećanje grudi silikonskim implantatima spada u najčešće estetske operacije u svijetu. Danas u našoj zemlji ugrađujemo vrlo kvalitetne implantate koji većinom imaju doživotnu garanciju. Tehnika povećanja može biti ugradnjom implantata ispod žljezdanog tkiva dojke ili ispod mišića.

Dojke se mogu povećati i postupkom transplantacije masnih stanica (lipofilingom). To se može učiniti jedino ako imamo adekvatnu donorsku regiju za uzimanje masnih stanica, najčešće s donjeg trbuha i bokova. Nedostaci povećanja dojki masnim stanicama su djelomična resorpcija masnog tkiva nakon lipofilinga te ograničena količina masnog tkiva u donorskim regijama, zbog čega su moguća samo manja povećanja. Stoga je metodu lipofilinga potrebno ponavljati i nekoliko puta do postizanja zadovoljavajuće veličine dojki.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
14. travanj 2024 21:21