SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Mogu li se dijabetičari profesionalno baviti sportom?

Brojni su primjeri poznatih osoba, među kojima i profesionalnih sportaša, koje su unatoč dijagnozi šećerne bolesti tipa 1 postigle iznimne uspjehe u profesionalnoj karijeri

Smiju li se dijabetičari profesionalno baviti sportom? Mojem je bratu krajem prošle godine dijagnosticiran dijabetes. Ima 18 godina i prima inzulin. Šećer mu je u granicama normale. Rukometaš je i želio bi se profesionalno baviti rukometom. Je li to izvedivo?

Mila G., Split

Odgovara dr. Božidar Perić, internist-endokrinolog:

image
RONALD GORSIC/CROPIX CROPIX

"Brojni su primjeri poznatih osoba, među kojima i profesionalnih sportaša, koje su unatoč dijagnozi šećerne bolesti tipa 1 postigle iznimne uspjehe u profesionalnoj karijeri. Osim znanstvenih i stručnih spoznaja o bolesti, tome je znatno pridonio i tehnološki napredak koji putem primjene intenziviranog režima inzulinske terapije omogućuje priličnu fleksibilnost u primjeni terapije koja je kompatibilna s bioritmom treninga i natjecanja. Posljednjih nekoliko godina sve su nam dostupnija pomagala za kontinuirano praćenje glikemije, čime se znatno smanjuje potreba za procjenom razine glikemije iz kapilarne krvi lancetama. Iznimno, šećerna bolest tipa 1 liječi se i tehnologijom inzulinske pumpe. Bavljenje profesionalnim ili rekreativnim sportom uz spomenute načine liječenja postalo je mnogo jednostavnije nego prije. U suživotu sa šećernom bolesti ključno je redovito kontrolirati razinu glikemije, voditi računa o prehrani te redovito ići na dijabetološke kontrole, koje su kod dobro regulirane bolesti potrebne jednom do dvaput godišnje."

Linker
19. travanj 2024 18:22