Ako ste i vi, ili netko vama blizak, među onima koji danju ne funkcioniraju kako bi trebali i htjeli zbog manjka sna, krajnje je vrijeme da nešto poduzmete jer vam od nespavanja može stradati zdravlje, ali i linija
 FOTOGRAFIJE: JASMINA007 GETTY IMAGES
Tako ih se rijetko sjetimo

Moćni saveznici uz koje ćete konačno zaboraviti na nesanicu

Ako gotovo svaki dan započinjete neispavani i umorni, vrijeme je da nešto poduzmete i riješite se nesanice. A načina za to ima dovoljno, a neki od najučinkovitijih dolaze iz prirode

Ako ne možete zaspati, nemojte se uzalud vrtjeti po krevetu već se ozbiljnije pozabavite svojim problemom i pronađite način da ga riješite jer dugoročno nespavanje može imati jako loše posljedice na zdravlje i kvalitetu života općenito. A načina da riješite taj problem ima mnogo, od promjene nekih životnih navika do tehnika opuštanja i biljaka koje smanjuju razinu stresa i pospješuju uspavljivanje.

U svakom slučaju, vrlo je vjerojatno da se vas ili nekog u vašoj bližoj okolini ova tema itekako tiče s obzirom na to da su razne studije diljem svijeta pokazale da čak 10 do 30 posto globalne populacije pati od nesanice.1


Cijelo tijelo pati

Ako ste i vi, ili netko vama blizak, među onima koji danju ne funkcioniraju kako bi trebali i htjeli zbog manjka sna, krajnje je vrijeme da nešto poduzmete jer vam od nespavanja može stradati zdravlje, ali i linija. Nažalost, u današnje vrijeme kad vrijedi deviza da je vrijeme novac, spavanje se sve češće doživljava kao gubitak vremena, što je potpuno pogrešno. U stvari, dok spavamo, događa se nešto poput resetiranja svih naših vitalnih funkcija, što nam omogućava da obnovimo energiju i okrijepimo organizam te da ga pripremimo za nove napore. San je potreban svakome i utječe na gotovo sva tkiva i sustave u našem tijelu – od mozga, srca i pluća do metabolizma, imunoloških funkcija, raspoloženja te otpornosti na razne bolesti.

Istraživanja su pokazala da kroničan manjak sna ili loša kvaliteta sna povećavaju rizik za niz bolesti, uključujući i hipertenziju, srčane i krvožilne bolesti, dijabetes, depresiju i debljinu.2

image
FOTOGRAFIJE: K_TITOV GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


Što možete poduzeti

Unatoč brojnim faktorima koji utječu na san, poput stresa i situacije s pandemijom, postoje određene metode koje nam mogu pomoći da poboljšamo kvalitetu sna. Tu su na prvom mjestu pravila higijene spavanja te tehnike opuštanja. Pod mjerama higijene spavanja podrazumijeva se osiguravanje dovoljne količine vremena za spavanje, odlazak na spavanje u približno isto vrijeme, izbjegavanje intenzivne tjelesne aktivnosti kasno navečer te izbjegavanje izloženosti plavom svjetlu ekrana (televizija, laptopi, tableti, mobiteli...). Pod higijenom spavanja se smatra i izbjegavanje stimulansa prije spavanja (poput kave i nikotina), izbjegavanje teške hrane u večernjim satima, odgovarajuća temperatura u prostoriji za spavanje (oko 19 stupnjeva) te neka opuštajuća aktivnost ili ritual (večernja kupka, tuširanje, čitanje knjige i sl.). U poboljšanju kvalitete i povećanju trajanja sna pokazale su se izuzetno korisne meditacija i tehnike opuštanja. Meditacija može pospješiti san tako što usporava ritam disanja i smanjuje razinu hormona stresa. Slično vrijedi i za razne tehnike opuštanja koje vrijedi isprobati, od vizualizacije opuštajućih i ugodnih prizora do autogenog treninga ili usvajanja tehnika dubokog, takozvanog trbušnog disanja.

image
FOTOGRAFIJE:


Priroda nudi najbolja rješenja da se napokon pošteno naspavate

Tri aduta koji svaki za sebe, a naročito u kombinaciji kakva je dostupna u biljnim pripravcima, mogu pomoći kad je riječ o nesanici i problemima sa spavanjem su valerijana, matičnjak i metvica.

Valerijana ima mnoge pozitivne učinke po zdravlje, no najpoznatija je upravo po svom umirujućem i uspavljujućem djelovanju. Njezin je učinak neosporan, što je dokazalo i švicarsko istraživanje objavljeno 2009. u časopisu Neuropharmacology. Čak 44 posto ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju imalo je savršen san nakon uzimanja valerijane, dok ih je čak 89 posto imalo poboljšanu kvalitetu sna i to bez ikakvih nuspojava. Sedacijski učinak ova biljka postiže zahvaljujući tome što povećava razinu GABA-e, glavnog neuroprijenosnika u mozgu koji u velikim količinama može imati sedirajući učinak.

Matičnjak ili melisa je ljekovita biljka koja je poznata po tome što ublažava anksioznost i djeluje smirujuće, a često je u prirodnim pripravcima u kombinaciji s valerijanom. Matičnjaktakođer pomaže u ublažavanju nesanice i drugih poremećaja spavanja.

To je potvrdilo i istraživanje iz 2004. objavljeno u časopisu Phytomedicine, koje je pokazalo da su djeca koja s koristila balzam na bazi matičnjaka i valerijane imala 70 do 80 posto poboljšanje kod problema s nesanicom.3

Slične je rezultate pokazalo i istraživanje iz 2013. u kojem su žene u menopauzi doživjele znatno poboljšanje simptoma nesanice nakon uzimanja pripravka na bazi matičnjaka i valerijane.4

Metvica je biljka koja je u cijelom svijetu poznata kao začin, ali i kao prirodni lijek zbog brojnih ljekovitih svojstava koje ima, a jedno od važnijih jest ublažavanje stresa. Naime, metvica sadrži velike količine triptofana, a od njega nastaje serotonin, neuroprijenosnik koji podiže raspoloženje.

Čaj od metvice umiruje organizam i olakšava uspavljivanje, no odličan je i kao sredstvo protiv napetosti i tjeskobe jer mentol koji je prisutan u biljci prirodno opušta mišiće, a napetost mišića je jedan od najčešćih pratećih simptoma tjeskobe.

Vjerujemo da ćete uz ove moćne saveznike biti mirni od jutra do sutra.



*Persen je tradicionalni biljni lijek za primjenu kod naznačenih indikacija temeljenih na iskustvu dugotrajne uporabe. Persen je dostupan bez recepta, u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5353813/

2https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Understanding-Sleep#Insomnia

3https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711306000250?via%3Dihub

4https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388113000601?via%3Dihub

Linker
25. travanj 2024 16:10