FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
novi model

Moći ćemo predvidjeti zatajenje srca u iduća tri desetljeća

Znanstvenici trenutno rade na internetskom alatu koji bi mogli koristiti svi liječnici


Zamislite da posjetite liječnika, odgovorite na nekoliko osnovnih pitanja i odmah dobijete procjenu hoćete li doživjeti zatajenje srca u sljedećih 30 godina. To sada postaje moguće zahvaljujući novoj studiji Northwestern Medicine, koja je potvrdila učinkovitost novog modela predviđanja rizika od zatajenja srca.

Sposobnost identificiranja osoba koje su izložene najvećem riziku od zatajenja srca, posebno među visokorizičnom mladom odraslom populacijom, omogućit će liječnicima da ranije započnu s mjerama prevencije.


Do sada nisu postojali modeli za procjenu dugoročnog rizika

- Jednom kada netko razvije simptome zatajenja srca, već je propuštena prilika za prevenciju, s obzirom na to da je rizik od umiranja u pet godina nakon dijagnoze 50 posto, slično dijagnozi raka - rekla je autorica studije dr. Sadiya Khan, docentica kardiologije i epidemiologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Northwestern Feinberg. Do sada nisu postojali modeli za procjenu dugoročnog rizika za zatajenje srca. Postoje kratkoročni modeli koji procjenjuju rizik od zatajenja srca u sljedećih pet do deset godina, ali nisu toliko učinkoviti za mlade odrasle osobe koje možda neće razviti zatajenje srca do određene dobi.

Sada će ovaj model prvi put omogućiti liječnicima da procijene rizik neke osobe od razvoja zatajenja srca u sljedećih 30 godina na temelju trenutačnih razina faktora rizika kao što su indeks tjelesne mase, krvni tlak, kolesterol, dijabetes i status pušenja. Znanstvenici trenutno rade na internetskom alatu koji bi mogli koristiti svi liječnici. Studija je nedavno objavljena u časopisu Američke udruge za srce Circulation Research

Linker
25. travanj 2024 14:06