SHUTTERSTOCK
u sjeni

Moćan vitamin koji štiti srce i zdravlje mozga, a može smanjiti i upalu jetre

Prisutan je u mnogim namirnicama, poput orašastih plodova, sjemenki i biljnih ulja

Vitamin E je esencijalni mikronutrijent uključen u mnoge aspekte zdravlja. Ne samo što ima antioksidanta svojstva, već može pomoći i u jačanju imunoloških funkcija i pružiti zaštitu od srčanih bolesti i raka. Uz to je i vrlo dostupan i prisutan u brojnim namirnicama, kao i dodacima prehrani.


Što je vitamin E

Vitamin E je tvar topiva u masti koja djeluje kao antioksidans. Postoji osam različitih kemijskih oblika vitamina E, uključujući tokoferole i tokotrienole. No, alfa-tokoferol je jedini oblik koji se koristi u ljudskom tijelu. Ovaj vitamin dostupan je u brojnim dodacima prehrani, bilo sam ili u kombinaciji s drugim nutrijentima. Uz to, prisutan je i u mnogim namirnicama, poput orašastih plodova, sjemenki i biljnih ulja. Među najboljim prehrambenim izvorima ovog vitamina su ulje pšeničnih klica, sjemenke suncokreta, bademi, ulje šafranike i lješnjaci. Iako je manjak vitamina E u tijelu rijedak, može se javiti uslijed određenih bolesti ili genetskih poremećaja koji utječu na apsorpciju ili transport vitamina E.


Zdravstvene dobrobiti

Dovoljan unos vitamina E donosi brojne dobrobiti za organizam, a stručnjaci smatraju da su ovo najvažnije:

1. Može pomoći u zaštiti zdravlja srca

- Dobro je poznato da vitamin E ima protuupalna svojstva - kaže Melany Murphy Richter, nutricionistica i vlasnica privatne nutricionističke klinike Wholistic Ritual u Los Angelesu. Kako kaže Richter, vitamin E može koristiti endotelijumu (ili sloju stanica koje se nalaze na unutrašnjoj površini krvnih žila) te pomoći u smanjenju taloženja plaka u krvnim žilama. Iako održavanje odgovarajuće razine vitamina E u krvi putem prehrane može imati dobrobiti za zdravlje, još nije posve jasno donosi li suplementacija tim vitaminom iste dobrobiti. Prema reviziji literature iz 2022., opservacijske studije su pokazale da više razine vitamina E u krvi mogu biti povezane s nižim rizikom za srčane bolesti. S druge strane, revizija iz 2021., u kojoj je analizirana suplementacija tim vitaminom, otkrila je da visoke razine vitamina E mogu biti povezane i s neželjenim kardiovaskularnim ishodima.


2. Može pospješiti zdravlje mozga

- Među stručnjacima postoji veliko zanimanje za potencijalne dobrobiti suplementacije vitaminom E, naročito kad je riječ o usporavanju napredovanja Alzheimerove bolesti - dr. kaže Yvonne Covin, specijalistica interne medicine iz Dallasa. Vitamin jača neurozaštitna svojstva te može pomoći u poboljšanju dotoka krvi u mozak omogućujući tako mozgu da primi više kisika i nutrijenata, dodaje Richter. Nedavna revizija 15 studija otkrila je da je smanjen rizik za demenciju i Alzheimerovu bolest povezan s povećanim unosom vitamina E iz hrane ili suplemenata. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja s obzirom na to da je jedna druga revizija zaključila da nema dokaza koji bi sugerirali da vitamin E može spriječiti progresiju demencije i poboljšati kognitivne funkcije kod oboljelih od Alzheimerove bolesti.

3. Može pomoći u očuvanju dobrog vida

- Vitamin E može biti koristan za zaštitu od makularne degeneracije povezane sa starenjem, što je vodeći uzrok gubitka vida među osobama starije životne dobi - kaže dr. Covin dodajući da, u kombinaciji s cinkom, može usporiti napredovanje te bolesti. Zanimljivo je da je jedna studija iz 2016. također povezala nizak unos vitamina E (i drugih nutrijenata poput omega 3 masne kiseline, cinka i vitamina D) s povećanim rizikom za makularnu degeneraciju.


4. Može smanjiti upalu i osnažiti imunitet

- Vitamin E pomaže u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala - kaže Murphy Richter pojašnjavajući da nakupljanje slobodnih radikala može doprinijeti razvoju cijelog niza upalnih bolesti, uključujući srčane bolesti i rak. Istraživanja sugeriraju da vitamin E ima ključnu ulogu u imunitetu te da može pomoći u reguliranju podložnosti određenim infektivnim bolestima.

- Vitamin E može ojačati funkciju naših bijelih krvnih stanica - dodaje Richter napominjući da je meta-analiza iz 2020. otkrila da suplementacija vitaminom E smanjuje razinu određenih upalnih markera, uključujući i C reaktivni protein i interleukin-6.


5. Može smanjiti upalu jetre

- Postoje snažni dokazi koji podupiru tezu da je vitamin E od pomoći kod nealkoholne masne bolesti jetre, bolesti koja uzrokuje upalu i prekomjerno taloženje masti u jetri - kaže dr. Covin dodajući da se pokazalo kako je suplementacija vitaminom E kod osoba s nealkoholnom masnom bolešću jetre dovela do smanjenja razine upale, što je potvrđeno biopsijom i analizama krvi. Jedna nedavna revizija otkrila je da suplementacija vitaminom E smanjuje razinu jetrenih enzima (koji mogu biti indikator bolesti jetre) te poboljšava stanje kod promjena na tkivu povezanih s nealkoholnom masnom bolešću jetre. Također, jedno je istraživanje pokazalo da povećan unos vitamina E može biti povezan sa smanjenim rizikom za razvoj nealkoholne masne bolesti jetre kod oboljelih od dijabetesa te kod pretilih osoba.


Mjere opreza

- Visoke doze vitamina E kod suplementacije tim vitaminom mogu utjecati na mehanizme zgrušavanja krvi u tijelu te povećati rizik za hemoragijski moždani udar - kaže Richter ističući da suplementi tog vitamina nisu preporučljivi za osobe koje uzimaju statine ili lijekove za razrjeđivanje krvi, poput warfarina. Stoga je najbolje posavjetovati se s liječnikom prije nego što počnete redovito uzimati dodatak prehrani s vitaminom E, naročito ako inače uzimate neke lijekove ili imate neku kroničnu bolest. Moguće nuspojave previsoke doze vitamina E su, kako kaže Richter, gastrointestinalni problemi, glavobolje, umor i slabost mišića. Odlučite li se uzimati dodatak prehrani s vitaminom E, dr. Covin preporučuje da ograničite unos na najviše 400 internacionalnih jedinica dnevno.

Ako uzimate suplement s vitaminom E, svakako provjerite je li on prisutan i u drugim dodacima prehrani koje uzimate, poput prenatal suplemenata, vitamina za kosu i slično, kako ne biste prekoračili preporučenu dnevnu dozu.

Linker
25. travanj 2024 15:41