SHUTTERSTOCK
Manje poznato

Moćan suplement koji može usporiti starenje, a samo rijetki za njim posežu

Konzultirajte se s liječnikom prije nego počnete uzimati bilo koji novi dodatak prehrani

Možemo li usporiti proces starenja? Pritom ne mislimo na mladolik izgled već na funkcionalnost i vitalnost organizma zbog kojeg ćemo i u 60-ima bez osjećaja pretjeranog napora moći potrčati za tramvajem. Istraživač dugovječnosti i liječnik regenerativne medicine, dr. Neil Paulvin kroz svoje je osobno iskustvo potvrdio da unatoč činjenici starenja, možemo održati vitalnu ulogu u probavnom, kardiovaskularnom, koštanom, mišićnom i živčanom sustavu tijela. Sve to, ovaj je liječnik postigao uzimajući jedan specifičan suplement.

Aminokiselina taurin

Znanstvena studija objavljena u National Library of Medicine kao dobar razlog dugovječnosti istaknula je konzumaciju prehrane bogate taurinom. Ova aminokiselin, koju doktor Pauvlin dodatno suplementira, jedna od najzastupljenijih u mozgu, retini, mišićnom tkivu i organima cijelog tijela. Taurin služi širokom spektru funkcija u središnjem živčanom sustavu, od razvoja do citoprotekcije, a nedostatak ove esencijalne tvari povezan je s kardiomiopatijom, bubrežnom disfunkcijom, razvojnim abnormalnostima i teškim oštećenjem retinalnih neurona.

- Jedno od najčešćih pitanja koje dobivam je koje suplemente uzimam za usporavanje procesa starenja? Moj odgovor je taurin. Uzimam ga svaki dan posljednjih nekoliko godina što je značajno doprinijelo poboljšanju moje ukupne razine energije, izvedbe vježbanja i vremena oporavka - rekao je dr. Paulvin.

image
SHUTTERSTOCK

Glavne prednosti taurina protiv starenja

Iako možda mnogi nisu čuli za taurin kao što učestalo čuju za razne vitamine i njihove benefite, postoji sve veći broj istraživanja posvećenih otkrivanju potencijala ove molekule.

Evo nekoliko prednosti taurina:

1. Može poboljšati zdravlje srca

Sam proces starenja može dovesti do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Taurin ima antioksidativna i protuupalna svojstva te omogućuje tijelu uravnotežiti elektrolite i poboljšati lipide. Pomaže u regulaciji krvnog tlaka i podržava rad krvnih žila, što u konačnici smanjuje rizik od hipertenzije, ateroskleroze i srčanog udara.

2. Može energizirati mitohondrije

Mitohondriji su odgovorni za proizvodnju energije u tijelu. Procesom starenja, disfunkcija mitohondrija može pridonijeti umoru i drugim bolestima povezanim sa starenjem. Zato, suplementi taurina mogu pomoći u zaštiti od neželjenih oštećenja organizma.

3. Može potaknuti proizvodnju matičnih stanica

Matične stanice su ključne za regeneraciju tkiva, međutim, kako tijelo stari, njihov broj i aktivnost opadaju. Studije su pokazale da aminokiselina taurin može pomoći u stimulaciji proizvodnje matičnih stanica, posebice neuralnih matičnih stanica, koje mogu potaknuti rad mozga, uz regeneraciju različitih tkiva u cijelom tijelu.

4. Može povećati mišićnu masu

Taurin također djeluje na volumen stanica, uvlači vodu u mišićne stanice i stvara povoljnije okruženje za rast mišića. Ova činjenica omogućuje pojedincima fleksibilnije treniranje i da, s vremenom, izgrade više mišića. U kombinaciji s pravilnom prehranom i režimom vježbanja, sve to može pomoći usporiti proces starenja.

5. Može pomoći u oporavku DNK

Jedno od obilježja starenja je sustavno i nakupljeno oštećenje DNK koje može dovesti do mutacija i povećanog rizika od razvoja raka i drugih bolesti. Taurin ima protektivna svojstva u zaštiti DNK. Zahvaljujući svojoj sposobnosti ‘hvatanja‘ štetnih slobodnih radikala, može smanjiti pojavu genetskih mutacija i pridonijeti cjelokupnom zdravlju stanica.

6. Može sniziti krvni tlak

Pokazalo se da taurin ima potencijal u snižavanja krvnog tlaka kao mehanizam za opuštanje i širenje krvnih žila. što dovodi do poboljšanog protoka krvi i smanjenog pritiska na stijenke arterija. Uz to, pokazalo se da taurin sprečava oslobađanje hormona stresa poput kortizola, koji također može povisiti krvni tlak.

Ključ je u ravnoteži

- Osobno uzimam oko 2000 miligrama dnevno, ali za one koji tek počinju suplementirati taurin, preporučujem da započnu s nižom dozom od oko 500 do 1000 miligrama, a zatim povećavaju. Naravno, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom prije nego počnete uzimati bilo koji novi dodatak prehrani - savjetuje dr. Paulvin.

Ravnoteža i umjerenost su ključni. Ako ste pobornik suplementiranja prvenstveno kroz prehranu, možete dodati više namirnica s visokim udjelom taurina. To može biti piletina, puretina, tuna, morske alge i govedina.

- Jedna stvar na koju uvijek podsjećam je da, iako dodaci prehrani mogu igrati značajnu ulogu u promicanju zdravlja i dugovječnosti, ipak, trebali bi biti samo dio sveobuhvatnog i holističkog pristupa dobrobiti koji uključuje zdravu prehranu, redovitu tjelovježbu, upravljanje stresom i izbor zdravog načina života - zaključuje doktor.

Linker
26. travanj 2024 14:54