FOTOGRAFIJE: FILADENDRON GETTY IMAGES
zdravlje

Mnogi i dalje trpe ove simptome jer smatraju da je otežano kretanje neizbježna posljedica starenja

Bole vas zglobovi? Stručnjaci donijeli nove preporuke za liječenje osteoartritisa

Svaka druga osoba starija od 55 godina pati od kronične, progresivne, degenerativne bolesti zglobova, kojoj je osnovni uzrok propadanje zglobne hrskavice. Osteoartritis (osteoartroza, artroza) je bolest pohabane hrskavice zgloba - najčešće su to koljena, šake, kukovi i kralježnica, no bolest može zahvatiti bilo koji zglob na tijelu. Usporedba oboljelih po spolu pokazuje da je kod žena češći osteoartritis malih zglobova šake, češće je zahvaćen zglob kuka nakon 55. godine, a zglob koljena nakon 65. godine života. U muškaraca se osteoartritis koljena i kuka javlja uglavnom iza 65. godine života.


Kada posumnjati na osteoartritis

Oboljeli u prosjeku provedu i do 20 godina života s ovom kroničnom bolešću koju karakteriziraju bolovi, otečenost, slaba pokretljivost i neugodno škripanje u zglobovima, što rezultira narušenom kvalitetom života, koja se s godinama još više umanjuje.

Uz to, mnogi trpe ove simptome jer pogrešno smatraju da je otežano kretanje uz prisustvo boli neizbježna posljedica starenja, te nerijetko sa zdravstvenim djelatnicima pasivno čekaju konačnu ireverzibilnu fazu osteoartritisa, zamjenu bolesnog zgloba.


Čimbenici rizika

Simptomi osteoartritisa razvijaju se postepeno tijekom 10 do 15 godina, a pojava prvih znakova bolesti događa se u dobi od 55 godina i ranije. Osim dobi, drugi čimbenici rizika su ozljede zglobova, pretilost i oslabljena funkcija mišića. Stručnjaci naglašavaju da su kretanje i regulacija tjelesne težine neophodni i presudni za zdravlje i vitalnost u starijoj dobi. Ova bolest smanjuje kvalitetu života i produktivnost te povećava smrtnost pa predstavlja veliko i vrlo značajno individualno i društveno opterećenje.

Zbog starenja stanovništva, sa sjedilačkim načinom života i smanjenom razinom tjelesne aktivnosti koje potiču trenutnu pandemiju pretilosti, očekuje se, smatraju stručnjaci, da će broj oboljelih od osteoartritisa i dalje rasti. Osim toga, postojeće terapijske mogućnosti vrlo su ograničene pa se kontinuirano ulažu ogromni napori u razvoj učinkovitijih tretmana i lijekova koji će potencijalno usporiti progresiju bolesti.

Međunarodno društvo za istraživanje osteoartritisa priložilo je i takozvani „white paper“ prema Agenciji za hranu i lijekove SAD-a (FDA) kako bi se usmjerila pažnja na značaj osteoartritisa te naglasila potreba za novim istraživanjima u svrhu ranog dijagnosticiranja i liječenja ove bolesti.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Važnost rane dijagnoze

S liječenjem osteoartritisa važno je početi u ranoj fazi jer neliječena bolest dovodi do smanjene tjelesne aktivnosti i kondicije, bolova koji ometaju san, umora, depresije i opće onesposobljenosti. Dobra je vijest da se ranom dijagnozom bolest jednostavnije i učinkovitije liječi. Prva linija u borbi protiv osteoartritisa je promjena načina života koja uključuje umjerenu tjelovježbu, smanjenje tjelesne težine, rano uvođenje fizikalne terapije te korištenje dostupnih farmakoloških metoda.


Uspješnost liječenja

Nedavno je održan i stručni savjetodavni skup koji je okupio eminentne domaće stručnjake iz područja reumatologije na kojem se raspravljalo o najnovijim preporukama europskih krovnih tijela za liječenje ove bolesti temeljenim na najnovijim znanstvenim spoznajama u liječenju i usporavanju progresije bolesti. Doneseni su i zaključci o važnosti rane dijagnoze, čimbenicima rizika i simptomima.

Prema smjernicama Europskog društva za kliničke i ekonomske aspekte osteoporoze i osteoartritisa (ESCEO) terapija u ranoj fazi uključuje lijekove poput kristaličnog glukozaminsulfata koji, osim što djeluje kao analgetik, može usporiti napredovanja bolesti.

Još 2016. godine donijeli su smjernice za liječenje osteoartritisa koje kao prvi korak u liječenju osteoartritisa koljena također preporučuju kontinuiranu primjenu simptomatskih sporodjelujućih lijekova poput kristaličnog glukozaminsulfata te povremenu primjenu paracetamola.

Kliničke su studije dokazale da kristalični glukozaminsulfat snažnije suzbija bol od paracetamola te jednako dobro kao nesteroidni antireumatici poput ibuprofena. Zbog toga se smatra jedinim glukozaminom koji treba propisati u prvoj liniji liječenja osteoartritisa.

image
FOTOGRAFIJE:


Lijek koji suzbija bol i upalu te usporava razvoj bolesti

Iako na tržištu postoje brojni pripravci koji sadrže glukozamin važno je znati da je jedino kristalični glukozaminsulfat registriran kao lijek s protuupalnim i antireumatskim djelovanjem. Kristalični glukozaminsulfat dostupan je bez recepta u svim ljekarnama pod nazivom Arthryl®.

Svakako prije upotrebe lijeka pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Ostale terapijske metode u liječenju osteoartritisa uključuju primjenu glukokortikoida ili hijalurona koji se apliciraju direktno u zglob. Za bolesnike koji nemaju zadovoljavajući učinak na prethodna liječenja preporuka je primjena slabih ili jakih opioidnih analgetika te duloksetina te, kao krajnja mjera, i kirurško liječenje.


PRIJE UPOTREBE PAŽLJIVO PROCITAJTE UPUTU O LIJEKU, A O RIZICIMA I NUSPOJAVAMA UPITAJTE SVOG LIJECNIKA ILI LJEKARNIKA.

Plaćeni oglas o lijeku

Linker
18. travanj 2024 08:42