Ako se tumor otkrije na vrijeme, izlječiv je u 98 posto slučajeva.
 Foto: yoann boyer/unsplash
Revolucionarni izum

Mladić izumio grudnjak koji otkriva rak dojke u ranoj fazi, uskoro je u prodaji

Cijena ovog fantastičnog izuma, koji bi potencijalno mogao spasiti milijune života, još nije poznata.

Meksikanac Julian Rios Cantu (19) se 2017., zahvaljujući revolucionarnom izumu, našao u središtu pozornosti. On je naime izumio grudnjak koji može otkriti rak dojke i to u ranoj fazi.

Proizvod je nazvao EVA te se on sastoji od 200 biosenzora, koji bilježe temperaturu, oblik i težinu grudi. Naime, zbog povećanog protoka krvi, tumori mijenjaju temperaturu tijela. Ako grudnjak uoči promjene on će, putem mobitela, obavijestiti vlasnicu, a dovoljno ga je nositi oko sat vremena tjedno.

Grudnjak će uskoro konačno doći u prodaju, a na službenim stranicama se već uzimaju prednarudžbe. Cijena ovog fantastičnog izuma, koji bi potencijalno mogao spasiti milijune života, još nije poznata.

Ovaj izum podržali su brojni znanstvenici, a Julianova firma Higia Technologies, koju je osnovao zajedno s tri prijatelja završila je i na Forbesovoj ljestvici kao jedna od 30 najmoćnijih kompanija.

Na uspjehu mu je, putem društvenih mreža čestitao i tadašnji meksički predsjednik Enrique Pena Nieto.

Karcinom sve češće pogađa mlade žene

S 13 godina mojoj su majci otkrili rak dojke. Uspjela je preživjeti te je imala dvostruku mastektomiju. Cijeli taj proces na njoj je ostavio emocionalne i fizičke ožiljke. To me je potaknulo da nešto napravim. Uvjeren sam da, zahvaljujući ovom grudnjaku, žene neće morati prolaziti kroz istu agoniju koju je moja majka prošla, ispričao je Julian.

Rak dojke najčešći je tumor kod žena. U Hrvatskoj će svaka 10. žena oboljeti, a ovaj karcinom sve češće pogađa i mlađe žene (čak i one mlađe od 30 godina).

Ako se tumor otkrije na vrijeme (veličine do 1 cm), izlječiv je u 98 posto slučajeva dok je 5 godišnje preživljavanje kod uznapredovalog stadija bolesti od 35-75 posto.

Naravno da je za prognozu bolesti osim veličine bitna i vrsta karcinoma, stupanj njegove zloćudnosti (gradus), proširenost u pazušne limfne čvorove, hormonski status i HER-2 status. Svi navedeni parametri važni su i za vrstu liječenja nakon kirurškog zahvata.

U našem specijalu saznajte kako sačuvati zdravlje dojki!

Linker
23. travanj 2024 15:24