Iznenadili biste se što sve može pojačati seksualnu želju...
 Foto: Istock
Vrijeme je za popravni

Mislite da znate sve o klitorisu, seksu i orgazmu? Knjigu u ruke, ima toga još

Kad je riječ o seksualnom zdravlju, vjerujemo kako smo sve pokrili - od muške i ženske anatomije do seksa, orgazama i plodnosti. No, iznenadili biste koliko stvari, kada govorimo o seksu i seksualnom zdravlju, zapravo ne znamo.

Ah taj klitoris

Većina ljudi misli da je klitoris malena zona užitka koja se nalazi unutar vulve. Ispostavilo se da je ono što vidite samo djelić i da je naša sposobnost doživljavanja užitka puno veća nego smo očekivali. Naime, klitoris se proteže i do zdjelice - i razvija se iz istog tkiva kao i penis. Prilikom začeća sve bebe imaju isto genitalno tkivo. Oko 12. tjedna se počne razlikovati bebin spolni organ. Dakle, u određenom smislu, klitoris i penis su od istog materijala posloženog na drugačiji način.

Klitoris ima i više živčanih završetaka od penisa. Zbog toga je ovaj maleni dio ženskog tijela najosjetljivija erogena zona. I dok je klitoris poprilično malen, njegovi moćni i nevjerojatni osjeti mogu se širiti preko zdjelice i utjecati na 15.000 drugih živčanih završetaka.

Stidne dlake mogu potaknuti vaše seksualno zadovoljstvo

Zahvaljujući 'brazilki' možete se osjećati seksi, no, malo stidnih dlaka također donosi iznenađujuću korist: više užitka tijekom seksa. Dlačice oko vagine, kažu pojedini stručnjaci, pomažu u pojačavanju naše seksualne osjetljivosti. One kontroliraju tjelesnu temperaturu i sprječavaju gubitak topline na tom području, što čak može poboljšati seks.

Ako se brijete dolje, jeftiniji žileti su bolji

Da, dobro ste pročitali. Skuplji žileti dolaze s višestrukim oštricama te postoji veća vjerojatnost da će uzrokovati urasle dlake. I visoka cijena znači da mnogi izbjegavaju mijenjanje žileta onoliko često koliko bi trebali, tako da oni postaju tupi i puni bakterija.

Iscjedak čuva vaginu

Svrha iscjetka je čuvanje vagine i ispiranje neželjenih gostiju poput gljivica i bakterija, kao i mrtvih stanica s površine sluznice. Ova bjelkasta ili čista tekućina (ovisno o ciklusu) sadrži i pristojnu količinu dobrih bakterija, poput laktobacila.

Kad se sve zbroji menstruaciju imamo 6,5 godina

Ako vam je menstruacija redovita i imate je jednom mjesečno i recimo da traje 5 dana - to je 60 dana svake godine. Ako je imate u razdoblju od 40 godina, to je 2400 dana menstruacije, što je oko 6,5 godina vašeg života.

Orgazam može potaknuti menstruaciju

Jeste li se ikad seksali, a nakon toga odmah dobili? Iako stručnjaci nisu sasvim sigurni zašto se to događa, imaju nekoliko teorija. Jedna je "teorija grčeva", koja tvrdi da iste kontrakcije maternice odgovorne za istiskivanje krvi tijekom menstruacije također potiču kontrakcije tijekom orgazma. Dakle, ako ste seksali točno prije početka menstruacije, grčenje mišića koji se odvijaju tijekom orgazma mogu pomoći oslobađanju menstrualne krvi.

Orgazam se lakše postiže ako ste netom prije vježbali

Evo dobar razlog da se znojite prije seksa. Zahvaljujući vježbanju, osobito neposredno prije seksa, lakše ćete se napaliti i postići orgazam.

Redovito vježbanje pojačava libido i povećava sposobnost postizanja višestrukih orgazama jer se tako oslobađa hormon DHEA, povezan s požudom, pokazala su brojna istraživanja.

Linker
04. travanj 2024 03:11