SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Mirovanje je najbolji lijek i ostali mitovi o bolovima u leđima

Oštra, probadajuća ili stalna i tupa bol u leđima - svatko od nas vjerojatno će je iskusiti. Procjenjuje se da će osam od nas deset imati bolove u leđima

Kao i učestalost tegoba, tako su i mitovi o križobolji vrlo česti pa evo što je mit, a što činjenica.


Mit: Uvijek sjedite uspravno

Pogrbljeno sjedenje je loše, ali naprezanje u leđima javit će se i ako dugo sjedite previše uspravno. Napravite pauze nekoliko puta dnevno, nagnite se natrag u stolicu s nogama na podu i pustite leđa da se lagano zakrive. Pokušajte stajati dio dana, možda dok telefonirate ili čitate.


Mit: Ne dižite teške stvari

Nije važno koliko podižete, već kako to radite. Stoga, kad dižete nešto teško, radite to iz čučnja, s ravnim leđima i glavom prema gore. Koristite snagu nogu i ruku za podizanje tereta, a nemojte okretati i savijati tijelo jer možete ozlijediti leđa.


Mit: Mirovanje je najbolji lijek

Odmaranje može pomoći u slučaju nedavne ozljede ili naprezanja koje uzrokuje bolove u leđima. Ali dan ili dva u krevetu zapravo mogu pogoršati stvari. Radije šetajte i krećite se.


Mit: Bol je uzrokovana ozljedom

Ne morate se ozlijediti da bi vas boljela leđa. Degeneracija diska, bolesti, infekcije, pa čak i nasljedna stanja mogu izazvati bol i u leđima.


Činjenica: Više kilograma, više boli

Održavanje dobre kondicije pomaže u sprečavanju bolova u leđima. Kao što možete pretpostaviti, višak kilograma opteretit će vam leđa. Bol u leđima najčešća je među ljudima koji nisu u formi, posebno onima koji se vikendom bacaju u brojne aktivnosti nakon što su cijeli tjedan prosjedili.


Mit: Mršavost ne jamči život bez bolova

Svatko može dobiti bolove u leđima, pa i mršavi. Čak je vjerojatnije da će oni koji su premršavi brže gubiti gustoću kostiju što povećava rizik od prijeloma i bolova.


Mit: Vježbanje je loše za bol u leđima

Redovita tjelovježba sprečava bol u leđima. A onima koji su nedavno ozlijedili donji dio leđa liječnik će također preporučiti vježbanje. Obično će početi s nježnim pokretima i postupno povećavati intenzitet. Nakon što akutna bol nestane, redovito vježbanje može pomoći da se ne vrati.


Činjenica: Kiropraktika može pomoći

Smjernice stručnih društava za bol preporučuju pacijentima i liječnicima da razmotre i druge opcije s dokazanim prednostima za bol u donjem dijelu leđa koje uključuju spinalnu manipulaciju i masažnu terapiju.


Činjenica: Akupunktura ublažava bol

Akupunktura, joga, progresivno opuštanje i kognitivno-bihevioralna terapija također mogu pomoći u ublažavanju bolova u leđima.

Linker
05. travanj 2024 04:56