Milenijska generacija ipak nije ništa više promiskuitetna u odnosu na generaciju prije!
 Foto: iStock
Brzina i površnost - istina ili predrasuda?

Milenijska generacija je promiskuitetna?

Generacija Y ili milenijska generacija rođena je u doba kada se zanemaruje međuljudska komunikacija, kada se sastanci dogovaraju u samo tri klika, a ljubavni razgovori i pisma svedeni su na emotikone tzv. smajliće. Mnogi smatraju kako je ova generacija u najmanju ruku promiskuitetna te izlazi iz jedne seksualne veze u drugu. Upoznavanje drugih osoba nikada nije bilo lakše, postoje mnoge aplikacije koje spajaju ljude i povezuju ih, za generaciju Y, na sasvim normalan način.

Znači li to da pripadnici milenijske generacije doista mijenjaju seksualne partnere češće no što je to radila generacija prije njih?

Nova istraživanja pobijaju ovakve teze te tvrde da mlade osobe koje su rođene devedesetih godina prošlog stoljeća ne stupaju u seksualne odnose tijekom mlade dobi. Autori studije Ryne Sherman i Charle E. Schmidt proveli su istraživanje i utvrdili kako tzv. milenijska generacija nije ništa više promiskuitetna u odnosu na generaciju prije. Zaključili su kako ova generacija, doduše, ima drugačije obrasce ponašanja, no da stupanje u seksualne odnose na način kako to smatraju mnogi drugi - izostaje.

Znanstvenici su uspoređivali stope seksualne aktivnosti kod osoba između 20 i 24 godine života. Studija je provedena u Americi.

Rezultati istraživanja pokazuju da osobe rođene u milenijskoj generaciji (tj. u ranim devedesetima prošlog stoljeća) nisu stupile u seksualni odnos odmah nakon navršene 18. godine života, za razliku od generacije X koja je imala više takvih slučajeva (osobe rođene šezdesetih godina prošlog stoljeća). Gledano u postocima, 15 posto ispitanika generacije Y nije imalo seksualne partnere, dok je udio u generaciji X znatno manji - samo šest posto.

Usporedbom osoba rođenih 80-ih i 90-ih utvrđen je znatan kontrast koji pokazuje da će oni iz 90-ih u svojim dvadesetim godinama biti više seksualno aktivni. Također, osobe rođene 90-ih godina odrastati će sporije, kasnije će dobiti vozačku dozvolu te će raditi za manju plaću u usporedbi s generacijom 80-ih.

S obzirom na sve navedeno znanstvenici su mišljenja kako se konačno može pobiti razmišljanje da su pripadnici milenijske generacije više promiskuitetni u odnosu na ostale. Tome je, smatraju, doprinio dobar seksualni odgoj te dobro razvijena svijest o spolno prenosivim bolestima.

Linker
15. travanj 2024 16:08