FOTOGRAFIJE: UNSPLASH
što pomaže

Migrenu je lakše spriječiti nego liječiti

Postoje mnogi okidači, na primjer osjetljivost na neke namirnice, aditive u hrani, stres, fluktuacija hormona tijekom menstrualnog ciklusa, oralna kontracepcijska sredstva...

Liječnici ne znaju što točno uzrokuje migrenu, ali sumnjaju na povezanost abnormalnog suženja (konstrikcije) i širenja (dilatacije) arterija koje mozak opskrbljuju krvlju. Migrena je nasljedna bolest i češća je u žena. Postoje mnogi okidači, na primjer osjetljivost na neke namirnice, aditive u hrani, stres, fluktuacija hormona tijekom menstrualnog ciklusa, oralna kontracepcijska sredstva, nedostatak kofeina, promjena vremena, parfemski mirisi, jako svjetlo...

Općenito se smatra da je migrenu lakše spriječiti nego liječiti.


IZBJEGAVAJTE HRANU BOGATU AMINOKISELINOM TIRAMINOM

Ima ga u suhomesnatim mesnim proizvodima, sirevima s plijesni, orasima i kikirikiju. Čokolada i crno vino također su bogati tiraminom.


BILJKA RUMENCVIJET (majčinski vratić)

Može smanjiti intenzitet i učestalost migrene. Uzmite 250 grama ekstrakta svako jutro. Trebat će nekoliko mjeseci da biljka dosegne svoju preventivnu snagu. Učinkoviti su i svježi listovi, ali mogu uzrokovati afte u ustima. Zato ih je najbolje jesti, na primjer, u sendviču s kruhom.


ULJE SJEMENKI LANA

Bogato je esencijalnim masnim kiselinama, koje smanjuju stvaranje prostaglandina, kemijske tvari koja sužava krvne žile. Uzmite 1-2 žlice na dan hladno prešanog ulja. Uljem možete začiniti salatu ili ga dodati u zobenu kašu. Čuvajte ga u hladnjaku.


U SPREČAVANJU MIGRENE SUDJELUJE VITAMIN B2 (riboflavin)

U istraživanju profilakse migrene učinkovitom se dozom pokazalo 400 mg na dan. Ta doza nije uzrokovala nuspojave, iako ovaj vitamin nemojte uzimajte bez savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom.


DODACI MAGNEZIJA TAKOĐER MOGU POMOĆI

U nekim istraživanjima ispitanici su izjavili da su im se tegobe smanjile uzimanjem 200 mg magnezija na dan. Ako uzimate magnezij, također uzmite kalcij. Neravnoteža ta dva minerala može smanjiti njihovu učinkovitost. Važno je znati da se ta dva minerala uzimaju s razmakom od najmanje tri sata.


NA PRVU NAZNAKU MIGRENE

Uzmite 1-2 grama đumbira u prahu ili 1 cm svježeg korijena. Danski su istraživači ustanovili da đumbir blokiranjem prostaglandina može spriječiti napadaj migrene.

Linker
20. travanj 2024 15:54