Izbjegavajte hranu koja je 'okidač' za migrene, a ako to još ne činite, probajte se više fizički aktivirati.
 Foto: iStock
Ima neka čudna veza

Migrene često mogu uzrokovati pojavu depresije

Žene koje pate od migrena imaju čak 50 posto veće šanse da postanu depresivne jer njihova bol uzrokuje veliku tugu, pokazalo je istraživanje.

Osobe koje pate od migrena, jakih pulsirajućih glavobolja praćenih mučninom, povraćanjem i osjetljivost na svjetlo i zvuk, često se žale da ne mogu obavljati normalne aktivnosti, a stručnjaci su pronašli vezu između migrene i depresije te tvrde da su osobe koje pate od jakih migrena sklonije obolijevanju od depresije.

4 od 10

Naime, istraživanje je potvrdilo kako žene koje pate od migrena imaju čak 50 posto veće šanse da postanu depresivne jer njihova bol uzrokuje veliku tugu. Još je jedno istraživanje potvrdilo ovu činjenicu te su znanstvenici zaključili kako čak 4 od 10 osoba koje imaju jake migrene razviju depresiju.

Znanstvenici kažu kako jaka bol izaziva tugu te je pod tolikim pritiskom boli teško ostati pozitivan i obavljati svakodnevne zadatke, što dovodi do anksioznosti i depresije.

No, znanstvenici su zaključili kako osobe koje pate od depresije imaju veći rizik da dobiju migrene jer se migrene i depresija javljaju kod osoba koje imaju genetske predispozicije za oba stanja. Također, znanstvenici su zaključili kako oba stanja povezuje i stres, koji mijenja način funkcija u mozgu što dovodi do pojave boli i velike tuge.

Oprezno s hranom

Iako istraživanja povezuju migrene i depresiju, znanstvenici navode kako svaka osoba može utjecati na svoje stanje - bilo izbjegavanjem namirnica koje su okidači stanja, ali i uzimanjem lijekova. Naime, uzimanjem antidepresiva utječe se na raspoloženje koje može spriječiti pojavu migrena, no važno se prije uzimanja lijekova savjetovati s liječnikom.
Također treba paziti na prehranu i uvrstiti tjelovježbu u svakodnevni raspored te odvojiti vrijeme za meditaciju, koja će smiriti um i ukloniti stres koji može prouzročiti bol.

Linker
16. travanj 2024 10:54