Mediteranska prehrana također je povezana sa smanjenom učestalošću pojave raka te Parkinsonove i Alzheimerove bolesti

 SHUTTERSTOCK
Istraživanje tjedna

Mediteranska prehrana ima jednak učinak kao dodatnih 4000 koraka dnevno

Bolja, odnosno zdravija prehrana može dovesti do više razine fizičke forme


Zdrava prehrana može za odrasle osobe srednje dobi biti fizički ekvivalent tome da svaki dan naprave 4000 koraka više nego uobičajeno. To su pokazali rezultati istraživanja objavljenog u časopisu European Journal of Preventive Cardiology. Istraživanje provedeno na uzroku od 2380 osoba prosječne dobi od 54 godine imalo je za cilj analizirati povezanost između zdrave mediteranske prehrane i fizičke forme.


Smanjuje rizik za bolesti srca

- Naša studija donosi dosad najčvršće i najpouzdanije podatke koji podupiru tezu da bolja, odnosno zdravija prehrana može dovesti do više razine fizičke forme - rekao je kardiolog i autor studije dr. Michael Mi iz Beth Israel Deaconess Medical Centra u Bostonu.

- Poboljšanje u formi koje smo uočili kod ispitanika sa zdravijom prehranom slično je učinku koji bi imalo to da svaki dan naprave dodatnih 4000 koraka - istaknuo je Mi dodajući da je razlika uočena čak i kod osoba koje su imale istu redovitu količinu tjelesne aktivnosti, što sugerira da dodatni faktori, poput zdrave prehrane, mogu itekako doprinijeti boljoj fizičkoj formi.

Prehrana na sredozemni način bogata je voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, orašastim voćem, sjemenkama, maslinovim uljem, umjereno se jede riba, meso još rjeđe, umjereno se pije crno vino - sve te namirnice sadrže sastojke koji čuvaju srce i žile i sprečavaju razvoj kroničnih bolesti pa mogu biti ključ za dug i zdrav život. Istraživanja su, naime, pokazala da tradicionalna mediteranska prehrana smanjuje rizik za bolesti srca.

Dijeta je povezana s nižom razinom oksidiranog lipoproteina niske gustoće - poznatog kao loš kolesterol, koji nosi opasnost za nakupljanje plaka u arterijama i njihovo začepljenje. Analizom više od 1,5 milijuna zdravih odraslih osoba potvrdilo se da osobe koje se hrane na mediteranski način imaju manji rizik za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti, smrti povezanih sa srčanim problemima, ali i ukupnom smrtnošću. Mediteranska prehrana također je povezana sa smanjenom učestalošću pojave raka te Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Linker
25. travanj 2024 10:05