Vrhunski liječnici odgovaraju na vaša pitanja! O srčanom udaru pitali smo prof. dr. Hrvoja Pintarića.
STRUČNJAK OBJAŠNJAVA

MEDICINSKI VIDEO LEKSIKON: Sve što trebate znati o srčanom udaru

28. veljača 2019.
Prof. dr. Hrvoje Pintarić, specijalist hitne i interne medicine, subspecijalist kardiolog iz zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice, objašnjava kako dolazi do infarkta miokarda, koje simptome ne smijemo ignorirati, možemo li spriječiti novi udar te kako ga liječiti.

Srčani udar i druge bolesti srca i krvnih žila svake godine u Hrvatskoj odnesu više od 25.000 života. Samo zbog srčanog udara u bolnicama godišnje završi oko 9500 osoba, a umire ih oko 3500. To bi značilo da gotovo svaka druga osoba koja u jednoj godini umre u Hrvatskoj, umre zbog bolesti krvožilnog sustava.

Naglasimo i da su kardiovaskularne bolesti uzrok 17,5 milijuna smrti godišnje u svijetu, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. Posebno zabrinjava kako je u porastu broj oboljelih žena.


O čemu ovisi hoćemo li oboljeti

Nastanku kardiovaskularnih bolesti pogoduju dvije skupine rizičnih čimbenika: to su oni na koje ne možemo utjecati - genetska predispozicija, spol i dob te oni na koje možemo utjecati, odnosno smanjiti ih određenim promjenama u životnom stilu ili medicinskom terapijom, a to su pušenje, nezdrava prehrana, nedovoljno tjelesne aktivnosti, pretilost, dijabetes, povišen tlak, povišen kolesterol.


Važno je to znati

U čak do 30 posto svih srčanih udara događa se nagli gubitak svijesti, a ako se ne provede postupak oživljavanja, rezultat je smrtni ishod. Iz tog razloga vrlo je važno govoriti o bolestima srca, prevenciji i načinima na koji ih možemo spriječiti kako bismo sačuvali živote.

Prema studijama provedenim u različitim populacijama čak 44 do 76 posto smanjenja smrtnosti od koronarnih bolesti srca pripisuje se prevenciji i promjenama načina života, dok je 23 do 47 posto smanjenja smrtnosti zasluga liječenja.

Što je to infarkt miokarda, koji su očiti i skriveni znakovi upozorenja, možemo li i što učiniti da ga spriječimo te kako se liječi srčani udar, objašnjava prof. dr. Hrvoje Pintarić, specijalist hitne i interne medicine, subspecijalist kardiolog iz zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice.


ČITAJTE I:

Teme
Linker
30. svibanj 2023 08:33