Vrhunski liječnici odgovaraju na vaša pitanja! Sve o osteoporozi doznali smo od prof. dr. sc. Dalibora Krpana.
STRUČNJAK OBJAŠNJAVA

MEDICINSKI VIDEO LEKSIKON: Osteoporoza - sve što trebate znati

Prof. dr. sc. Dalibor Krpan, internist, endokrinolog i nefrolog iz Zagreba objašnjava što je osteoporoza i zašto do nje dolazi, kako se prepoznaje, koje sve metode liječenja postoje i još puno toga.

Osteoporoza je uzrokovana gubitkom kakvoće kosti i nije vezana samo za gubitak koštane mase. Naime, osteoporoza može postojati i uz normalnu masu kosti jer kakvoća kosti ovisi primarno o unutarnjoj arhitekturi kosti i kakvoći specifičnog kolagena koji stvara koštani matriks, a manje o koštanoj masi.

U proteklih nekoliko godina saznali puno o kostima, najvećim dijelom zahvaljujući pojačanom interesu farmaceutske industrije koja je počela ulagati znatna sredstva u istraživanje kosti.


Terapijska nuklearna magnetska rezonanca

Osim lijekova postoje i druge metode liječenja osteoporoze, među kojima su posebno važne ciljana tjelovježba i MBST - terapijska nuklearna magnetska rezonanca.

To je novija metoda temeljena na dobro poznatoj tehnologiji nuklearne magnetske rezonance koja dokazano potiče aktivnost stanica hondrocita s posljedičnim regeneracijskim učinkom na hrskavicu te osteoblasta, stanica koje proizvode koštani matriks.

Prof. dr. sc. Dalibor Krpan, internist, endokrinolog i nefrolog iz Zagreba objašnjava što je osteoporoza i zašto do nje dolazi, kako se prepoznaje, sve o metodama liječenja i još puno toga.



ČITAJTE I:

Linker
19. travanj 2024 00:23