Vrhunski liječnici odgovaraju na vaša pitanja! O moždanom udaru pitali smo prof. dr. sc. Zdravku Poljaković.
STRUČNJAK OBJAŠNJAVA

MEDICINSKI VIDEO LEKSIKON: Moždani udar - sve što trebate znati

Prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva i specijalist neurologije objašnjava što je to moždani udar, kako do njega dolazi, koliko je važna tjelovježba i još mnogo toga.

Moždani udar je uzrokovan je poremećajem moždane cirkulacije, koja dovodi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima, uzrokujući oštećenje i odumiranje živčanih stanica.

Može biti uzrokovan ugruškom koji začepi arteriju i onemogući protok krvi kroz nju ili puknućem krvne žile i prodiranjem krvi u okolno tkivo.

  • 15 milijuna ljudi diljem svijeta na godinu doživi moždani udar, a njih skoro 6 milijuna umre od posljedica moždanog udara
  • svake 2 sekunde netko doživi moždani udar
  • svakih 6 sekundi 1 osoba umre od moždanog udara
  • svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke, stoga je iznimno važno biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara

Prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva i specijalist neurologije u razgovoru za živim.hr govori o tome kao dolazi do moždanog udara, koji su rizični faktori, simptomi upozorenja, ali i koga najčešće pogađa te što sami možemo učiniti kako bismo smanjili rizik.

Linker
23. travanj 2024 23:40