Promjene na koži jedan su od znakova.

 SHUTTERSTOCK
Otkrijte ih

Manje očiti simptomi dijabetesa i znakovi upozorenja da biste trebali provjeriti razinu šećera u krvi

Ovisno o vrsti dijabetesa, može proći nekoliko tjedana, pa i godina, dok se bolest ne otkrije. Važno je postaviti dijagnozu što prije

Osim poznatih simptoma poput stalne žeđi i česte potrebe za mokrenjem, na dijabetes mogu ukazivati i neki manje očiti simptomi. Ovisno o vrsti dijabetesa, može proći nekoliko tjedana, pa i godina, dok se bolest ne otkrije. Važno je postaviti dijagnozu što prije i započeti liječenje jer dijabetes djeluje razorno na sve sustave u tijelu i dovodi do preuranjene smrti.

Evo koji su manje očiti znakovi upozorenja da biste trebali provjeriti razinu šećera u krvi:

PARODONTITIS

Oblik bolesti desni koju karakterizira povlačenje zubnog mesa, što dovodi do kvarenja i ispadanja zuba. Parodontitis je dva do tri puta češći kod osoba s dijabetesom nego kod onih bez te dijagnoze. Također, bolest desni nije samo češća nego će vjerojatno i brže napredovati i biti teža među onima s dijabetesom.

ČESTE INFEKCIJE

Česte bakterijske infekcije oko noktiju ili folikula dlake, čirevi i upale na vjeđama, za što je najčešći krivac stafilokok, te češće gljivične infekcije uzrokovane kandidom mogu se pojaviti zbog visoke razine šećera u krvi koja stvara povoljno okruženje za rast bakterija i slabi imunosni odgovor.

KOŽNE PROMJENE

Crna akantoza (acanthosis nigricans) baršunasta je, tamna, često debela mrlja na koži koja se obično razvija u naborima kože kao što su stražnji dio vrata, pazusi i prepone, ali može se pojaviti i na rukama, nogama, laktovima i koljenima. Može ih uzrokovati i povećanje razine inzulina, a to je pokazatelj inzulinske rezistencije koja je preteča predijabetesa i dijabetesa tipa 2. Ostale vrste kožnih promjena koje mogu biti znak dijabetesa uključuju debele mrlje na stražnjoj strani ruke, na čelu, stopalima i prstima te ukočenost na tom mjestu. Tu su i čvrste žute izbočine na koži koje imaju crvenu aureolu i mogu svrbjeti. Često se pojavljuju na nogama, rukama, stražnjici i stražnjem dijelu ruku. Uobičajene su među muškarcima s dijabetesom tipa 1. Dijabetički mjehurići, iako rijetki, također mogu ukazivati na dijabetes. Izgledaju kao žulj, ali obično nisu bolni. Obratite pozornost i na rane koje dugo ne zacjeljuju.

SLABLJENJE VIDA

Određene promjene vida mogu biti znak da je šećer u krvi povišen. Višak šećera može oštetiti male žile u oku i uzrokovati promjene u tekućini oka utječući na jasnoću vida, a neke od najranijih promjena mogu uključivati zamagljen vid ili poteškoće s čitanjem ili gledanjem udaljenih objekata. Ako se ništa ne poduzme, promjene vida mogu se pogoršati i možda ćete vidjeti tamne, plutajuće mrlje ili pruge.

PROMJENE SLUHA

Osobe s dijabetesom također imaju povećan rizik od gubitka sluha. Zapravo, dijabetes udvostručuje rizik od gubitka sluha, i to zbog oštećenja živaca u ušima koje može uzrokovati visoki ili niski šećer u krvi. Dugotrajan visoki šećer u krvi može oštetiti male krvne žile i živce u unutarnjem uhu.

NOĆNO MOKRENJE U DJECE

Djeca koja počnu mokriti u krevet nekoliko puta tjedno možda imaju dijabetes tipa 1. Noćna enureza zapravo je tipičan simptom dijabetesa tipa 1 u djece, ali najčešće se neće automatski povezati s potencijalnom dijagnozom dijabetesa tipa 1. Budući da pojava simptoma ovog oblika dijabetesa kod mladih može biti iznenadna te će, ako se odmah ne liječi, postati hitno stanje, ovaj važan simptom ne treba ignorirati.

Linker
17. travanj 2024 18:06