Ako vam nedostaje sna već noćima za redom, nemojte se čuditi ako se počnete širiti kao vaša maca. Naspavajte se!
 Foto: iStock
Neispavanost mijenja gene

Manjak sna može sniziti 'dobar' kolesterol

Naš imunološki sustav mijenja se već nakon tjedan dana manjkavog sna...

Znanost je već pokazala da nedostatak sna može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, a nova studija, provedena na Sveučilištu u Helsinkiju, može pomoći objasniti zašto: otkriveno je da manjak sna loše utječe na razinu kolesterola. Objavljena u publikaciji Scientific Reports, studija otkriva da nedostatak sna vodi do promjena u genima koji su odgovorni za reguliranje razine kolesterola.

Smanjena aktivnost u genima

Štoviše, dva opsežna ispitivanja pokazala su da ljudi koji premalo spavaju mogu imati nižu razinu tzv. dobrog (HDL) kolesterola, u usporedbi s ljudima koji spavaju dovoljno. HDL kolesterol odgovoran je za uklanjanje tzv. lošeg (LDL) kolesterola iz arterija, pa je njegova zadovoljavajuća razina važna za zaštitu srčanog zdravlja.

Za potrebe istraživanja stručni je tim pratio 21 osobu, a sudionici su pet noći spavali u kontroliranim uvjetima. Njih 14 spavalo je samo četiri sata na noć, a ostali su spavali koliko im je bilo potrebno. Prema analizi krvi pokazalo se da su oni kojima je manjkalo sna imali smanjenu aktivnost u genima odgovornima za reguliranje razine kolesterola.

Subjektivni nedostatak sna

Nadalje, znanstvenici su proučili podatke o 2739 sudionika iz dvaju finskih studija: jedna se bavila debljinom i metaboličkim sindromom, a druga kardiovaskularnim rizikom kod mladih. U prvoj studiji, sudionici su odgovorili na pitanje naspavaju li se dovoljno svake noći. One koji su odgovorili “rijetko” ili “nikad” svrstali su u skupinu “subjektivni nedostatak sna”.

U drugoj studiji sudionici su naveli koliko sati spavaju svake noći te koliko im je sati sna potrebno da bi se osjećali dobro odmorenima. Zatim je njihovo subjektivno trajanje spavanja bilo oduzeto od njihovih subjektivnih potreba za snom kako bi se odredili sudionici s manjkom sna. Analizom krvi otkriveno je da oni koji ne spavaju dovoljno imaju smanjenu aktivnost gena povezanih s lipoproteinima, a uz to, osobe s manjkom sna imale su niže razine cirkulirajućeg HDL kolesterola.

Znanstvenici zaključuju da već kratak period s manje spavanja može imati velik utjecaj na zdravlje.

- Studija je pokazala da već samo jedan tjedan s premalo sna počinje mijenjati naš imunosni odgovor i metabolizam. Sljedeći nam je cilj otkriti koliko mali nedostaci sna mogu uzrokovati takve promjene, rekla je koautorica studije Vilma Aho.

Linker
20. travanj 2024 01:30