Cink je mineral koji održava imunosni sustav snažnim, potiče zacjeljivanje rana i podržava normalan rast
 Getty Images/iStockphoto
borac protiv prehlade

Manjak cinka može izazvati ispadanje kose, poremećaje okusa i njuha, sporije zacjeljivanje rana... Evo koje su preporučene doze

Ovaj je mineral postao popularan lijek za prehladu, ne bez razloga

Cink je mineral koji održava imunosni sustav snažnim, potiče zacjeljivanje rana i podržava normalan rast. Dio je svih tjelesnih tkiva i tekućina. Nužan je za normalan razvoj i funkcioniranje stanica koje sudjeluju u urođenom imunitetu, kao što su neutrofili i natural killers (NK) stanice.

Ovaj je mineral postao popularan lijek za prehladu, ne bez razloga. Zaustavlja umnožavanje rinovirusa, najčešćeg uzročnika prehlade, a neke studije su pokazale da uzimanje tableta cinka može smanjiti trajanje prehlade i do 50 posto te da može smanjiti broj infekcija gornjeg dišnog sustava kod djece. No, ako netko već ima dovoljne količine cinka u organizmu koje dobiva iz prehrane, nije jasno hoće li dodatne količine - iz suplemenata - pružiti ikakvu dobrobit.


Simptomi manjka

U razvijenim zemljama nedostatak cinka je rijedak, u onima u razvoju relativno je čest, što ovisi o prehrani. Prehrambeni izvori cinka su crveno meso i perad, kamenice, obogaćene žitarice, cjelovito zrnje, grahorice i orašasto voće. U opasnosti od nedostatka cinka su vegani, ljudi s neadekvatnom prehranom, dojilje, osobe s probavnim problemima koji ometaju normalnu apsorpciju (Crohnova bolest), alkoholičari. I pušenje iscrpljuje cink iz organizma.

Manjak cinka u organizmu može izazvati ispadanje kose, poremećaje okusa i njuha, poremećaje u rastu, sporije zacjeljivanje rana, smanjenu spermatogenezu, dermatitise... Već se i manji nedostatak odražava na rad timusa te smanjuje produkciju citokina, važnih medijatora upalnih bolesti.

Preporučeni dnevni unos cinka (iz svih izvora) za odrasle žene je 8 mg na dan, za trudnice 11 mg te za dojilje 12 mg cinka na dan. Za odrasle muškarce preporučeni unos je 11 mg na dan, a za djecu od 3 do 8 mg, ovisno o uzrastu. Gornji unos koji se može tolerirati za odraslu osobu je 40 mg na dan. I tu se u obzir uzima cink iz svih izvora. Kod prehlade preporučuje se uzeti 10 do 15 mg cinka na dan, a s uzimanjem bi trebalo početi unutar 24 sata od pojave simptoma prehlade.

Nakon toga trebalo bi uzimati cink svaka dva do tri sata sve dok se simptomi ne povuku. Da se izbjegne iritiranje želuca, preporučuje se cink uzeti uz obrok. Dodaci cinka mogu kratkoročno utjecati na osjetila njuha i okusa, a dugoročno mogu sniziti razine bakra u tijelu. Interakcije su moguće s nekim antibioticima i kontraceptivima, ali i sa suplementima kalcija, magnezija, bakra i željeza. Zato se prije uzimanja valja konzultirati s liječnikom. Visoke doze cinka mogu oštetiti fetus.

Linker
26. travanj 2024 10:24