Danas je i infarkt, donedavno pretežno muška teškoća, postao ženski problem.
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Malo koja žena će 'samo' zbog vrtoglavice pozvati hitnu, a svaka minuta može biti kobna

Za loš ishod infarkta kod žena gotovo uvijek je krivo neprepoznavanje simptoma i nereagiranje i upravo zbog toga je puno opasniji za žene nego za muškarce.

Spol ima veliku ulogu u nastanku hipertenzivne bolesti. Žene u generativnom razdoblju rijetko imaju povišen tlak, osim ako nisu izrazito pretile ili pak imaju neke od oblika tzv. sekundarne hipertenzije. U žena hipertenzija počinje najčešće s ulaskom u menopauzu, dok kod muškaraca bolest može početi ranije, već u ranoj srednjoj dobi. No, žene mogu imati kobnije posljedice povišenog krvnog tlaka od muškaraca jer imaju veći rizik za moždani udar, otkrili su američki znanstvenici s Brown Universityja.

Pokazalo se kako paralelno s povišenjem krvnog tlaka rizik za moždani udar raste gotovo dvostruko brže kod žena nego kod muškaraca, otkrili su u svojoj studiji u kojoj su prikupili podatke za oko 26.000 žena prosječne dobi od 66 godina i čije su rezultate objavili u stručnom časopisu Hypertension. To je još jedno istraživanje koje je potvrdilo tezu da se visoki tlak treba različito liječiti kod muškaraca i žena.


Utjecaj hormona

Već su ranija istraživanja, poput onog Medicinskog centra Wake Forest Baptist u Sjevernoj Karolini, ustanovila kako postoje bitne razlike između pravih uzročnika povišenog krvnog tlaka u muškaraca i žena, odnosno da je različita vrsta hormona koji reguliraju krvni tlak kod žena i muškaraca te da su žene s hipertenzijom sklonije razvijanju vaskularnih bolesti. U njihovom su istraživanju žene s hipertenzijom imale 30 do 40 posto veći rizik za razvoj vaskularnih bolesti nego muškarci, unatoč istim rezultatima mjerenja tlaka.

Danas je i infarkt, donedavno pretežno muška teškoća, postao ženski problem. Zbog nezdravog načina života žene su postale ravnopravne muškarcima u broju smrti uzrokovanih srčanim bolestima. Prema novim istraživanjima, pušenje, alkohol, brza hrana, stres, preintenzivno bavljenje sportom ili pak potpuna odsutnost fizičke aktivnosti i izgladnjivanje kako bi se postigao androgini izgled doveli su do ozbiljnih posljedica pa su kod žena sve češći problemi koji su tradicionalno bili rašireniji među muškarcima, poput tumora debelog crijeva ili pluća, pa i ćelavosti.


ČITAJTE I: VELIKI VODIČ 'BOLESTI SRCA I KRVIH ŽILA' Sve što trebate znati u više od 40 najčešćih pitanja i odgovora


Zbunjujući simptomi

Takav način života ugrozio je prirodnu žensku hormonsku zaštitu koju pružaju estrogeni, pa je i infarkt postao jednako raširen među ženskim kao i među muškim spolom. Dodatni problem kod žena predstavljaju i zbunjujući simptomi. Kod muškarca infarkt uglavnom ima klasične simptome koje pacijenti lako sami prepoznaju i na vrijeme potraže hitnu liječničku pomoć, dok se kod žena infarkt često manifestira netipičnim simptomima poput mučnine, vrtoglavice ili bolova u želucu koji se mogu pripisati raznim drugim problemima pa ih stoga žene često zanemaruju.

Malo koja žena će, primjerice, “samo” zbog vrtoglavice pozvati hitnu pomoć, a možda je upravo ta vrtoglavica početak infarkta pa svaka minuta odgađanja pomoći može biti kobna. Za loš ishod infarkta kod žena gotovo uvijek je krivo neprepoznavanje simptoma i nereagiranje i upravo zbog toga je puno opasniji za žene nego za muškarce.

Linker
18. travanj 2024 17:43