Istraživači vjeruju kako će nova metoda liječenja pomoći mnogima koji boluju od ove degenerativne bolesti mozga
 Foto: iStock
Napredna metoda protiv Alzheimera

Maleni implantat smanjuje nakupljanje beta-amiloida u mozgu

Znanstvenici misle kako bi sprečavanje nakupljanja tog proteina moglo usporiti nastup ove bolesti ili čak okrenuti proces.

Razvoj Alzheimerove bolesti, smatra se, povezan je s odlaganjem visokih koncentracija proteina beta-amiloida unutar mozga. Ako je to točno, a postoje prilično snažni dokazi da jest, sprečavanje nakupljanja tog proteina moglo bi usporiti nastup ove bolesti ili čak okrenuti proces.
Golem korak u tom smjeru napravili su znanstvenici s École Polytechnique Fédérale u Lausannei u Švicarskoj kreiravši implantat u obliku sićušne kapsule koji sadrži žive stanice koje pak proizvode protutijela na beta-amiloid.

Stanice kojima je implantat punjen dobivene su genetskim inženjeringom, mogu potjecati i od druge osobe, a ne od pacijenta.

Kad se implantat postavi pod kožu, stanice u njemu počinju proizvoditi protutijela i otpuštati ih u krv, a ona cirkulacijom stižu u mozak gdje se lijepe na beta-amiloid. Tada na prisutnost novog spoja reagira imunosni sustav domaćina, uništava ga i izbacuje iz organizma.

Metoda je već testirana na laboratorijskim miševima s Alzheimerom. Kod dva oblika bolesti implantat je značajno reducirao nakupljanje beta-amiloida u mozgovima miševa u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Ukoliko vam je gore napisano možda bilo teško shvatiti, ovaj bi vam animirani filmić mogao pomoći da vidite kako bi maleni implantant mogao pomoći kod spomenute bolesti.

Linker
26. travanj 2024 16:17