SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Magnezij protiv grčeva u nogama - u kojem obliku i koja doza?

Za preparate magnezija poznato je da je najbolja resorpcija te najmanje nuspojava kada se uzimaju u obliku organskih soli

Imam 56 godina i probleme s grčevima u nogama. Je li bolje da uzimam magnezij u kapsulama ili u šumećim tabletama i u kolikoj dozi?

Žarko L., Jastrebarsko

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

"Magnezij je neobično važan mineral za mnoge organske sustave, sudjeluje u više od 300 enzimatskih procesa, važan je za neuromuskulatorni prijenos, mineralizaciju kostiju, transport glukoze u stanice, regulira otkucaje srca i kontrakciju mišića. Najčešće se uzima za održanje čvrstoće kostiju i protiv grčeva u nogama. Kod njegova uzimanja važno je da preparat sadrži odgovarajući aktivni kemijski oblik i u odgovarajućoj dozi, a manje je važno hoćete li ga uzeti kao običnu tabletu, šumeću ili u nekom drugom obliku (granule, sirup…). Za preparate magnezija poznato je da je najbolja resorpcija te najmanje nuspojava kada se uzimaju u obliku organskih soli, kao što su npr. magnezijev citrat, magnezijev aspartat i magnezijev fumarat, koji se puno bolje apsorbiraju u tijelu nego anorganski oblici kao što su magnezijev oksid i magnezijev hidroksid (ovi se anorganski oblici magnezija koriste u medicini kao laksativi). Zatražite u ljekarni preparat magnezija u obliku organske soli i uzimajte ga u preporučenoj dnevnoj dozi: za zdravu odraslu ženu to je 350 mg na dan, a za odraslog muškarca, trudnice i dojilje 450 mg."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
05. ožujak 2024 18:10