Vlasnici mačaka imaju manju vjerojatnost od ostalih da će umrijeti od srčanog udara
 Getty Images/iStockphoto
studija

Mačke nam poboljšavaju zdravlje srca i snižavaju tlak

Ne samo što su omiljeni kućni ljubimci, mačke su i dobre za ljudsko zdravlje

Prema studiji koju je proveo University of Minnesota's Stroke Institute, vlasnici mačaka imaju manju vjerojatnost od ostalih da će umrijeti od srčanog udara - motreći tijekom deset godina 4500 ljudi, od kojih je 2700 imalo mačku, znanstvenici su ustanovili da je vjerojatnost umiranja od infarkta kod vlasnika mačaka čak 30 posto manja


Umirujuće djelovanje

Druga su istraživanja povezala vlasnike mačaka i sa smanjenim rizikom za umiranje od svih kardiovaskularnih bolesti, uključujući moždani udar. S takvim utjecajem možda je povezana i činjenica da mačke na nas mogu djelovati umirujuće.

Više je studija pokazalo da mačje predenje pomaže sniziti vlasnikovu razinu stresa i vrijednosti krvnog tlaka. Nadalje, mačke predenjem stvaraju vibracije frekvencije od 20 do 140 Hz, a to je frekvencija koja se smatra ljekovitom kod različitih stanja, pa i korisnom za zdravlje mišića i kostiju. Zahvaljujući umirujućem djelovanju, mačke mogu dobro djelovati na ljude koji pate od depresije.

Ne samo što će im na pozitivan način privući pozornost i tako ih odvratiti od mračnih misli nego će im pomoći i u uspostavljanju rutine i stvaranju odgovornosti, tj. brige za drugo biće. Mačke, kao i psi, mogu biti terapijske životinje. Pokazalo se, primjerice, da pomažu autističnoj djeci i odraslima u komunikaciji i socijalizaciji. Francuska studija provedena 2012. obuhvatila je četrdesetero djece s autizmom i njihovih kućnih ljubimaca (većinom su to bili psi i mačke, ali i po jedan kunić i hrčak). Pokazalo se da ljubimci na djecu djeluju smirujuće i da im olakšavaju stvaranje društvenih veza. Takav utjecaj objašnjava se povećanom produkcijom hormona oksitocina (veže se uz ljubav i privrženost) do koje može doći pri milovanju životinje. Zanimljivo je da je od presudne važnosti bilo to kada je ljubimac stigao u kuću: djeca s autizmom koja su od rođenja bila s ljubimcem nisu se razlikovala od one koja nisu imala ljubimca, no djeca koja su dobila ljubimca kada su imala četiri ili pet godina značajno su napredovala u socijalnim vještinama koje nisu teške samo osobama s autizmom - u dijeljenju s drugima i u tješenju ljudi u nevolji.

Od mačaka možemo puno naučiti i o odmaranju, jer ako netko cijeni vrijednost drijemanja, to su one. Istraživanja potvrđuju da kratko poslijepodnevno spavanje pozitivno djeluje na koncentraciju, pamćenje, kreativnost, produktivnost i općenito raspoloženje. Možda ćete baš spavajući uz svoju mačku uhvatiti tih okrepljujućih dvadesetak minuta sna

Linker
24. travanj 2024 04:31