Iako većina nas ponekad voli zagristi dobru kobasu, seku ili pršut, treba voditi računa da to ne činimo svaki dan.
 Foto: iStock
Nova studija

Loši ugljikohidrati povećavaju rizik za rak

Neki su primijetili da postoje određene rupe u studiji, dokazano je da postoji čvrsta veza između loših ugljikohidrata i nastanka raka.

Konzumiranje mesa i mesnih prerađevina u prevelikim količinama često se povezuje s višim stopama nastanka raka. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je crveno meso, a posebno meso s roštilja povezano s češćim obolijevanjem od raka bubrega.

No, znanstvenici Sveučilišta New York u najnovijem su izvješći objavljenom u časopisu Science Daily kazali da uzrok raka nije samo meso već loši ugljikohidrati, a u najvećoj mjeri tu spadaju gazirana zašećerena pića i pizze.

Znanstvenici su svoje otkriće predstavili i na znanstvenom godišnjem skupu American Society for Nutrition te izjavili i da je rak prostate gotovo dva puta češći kod muškaraca koji jedu "loše" ugljikohidrate nego kod onih koji jedu "dobre", kao kao što su mahunarke i cjelovite žitarice.

Studija je pratila prehrambene navike 3.100 volontera još od 1970. godine, a sudionici su redovito izvještavali o svojim prehrambenim navikama i ispunjavali upitnike. Sve namirnice su kategorizirane po razini glikemijskog indeksa, kvaliteti ugljikohidrata, njegovom utjecaju na šećer u krvi i drugim parametrima.
Iako su neki primijetili da postoje određene rupe u studiji, a to se prije svega misli na to da su 99 posto sudionika bili bijelci (a ipak je riječ o američkoj studiji) dokazano je da postoji čvrsta veza između loših ugljikohidrata i nastanka raka.

Linker
18. travanj 2024 17:57