Zubni implantati vrlo lako i jednostavno se čiste.
 Getty Images/iStockphoto
dugoročna kvaliteta

Loša higijena zubnih implantata može dovesti do upala i bolesti, evo kako ih pravilno njegovati

Svakodnevno čišćenje svih površina iznad i ispod linije desni ključno je za sprječavanje ovih bolesti.

Zubni implantati su nadomjesci koji se koriste kako bi zamijenili prirodni korijen zuba. Izrađuju se od kvalitetnog biokompatibilnog materijala, ugrađuju se u čeljusnu kost te su idealni u slučajevima kada nedostaje samo jedan zub ili kada treba ojačati krunice, mostove ili proteze.


Plak i bakterije

Zubni implantati izrađeni su od sintetičkih materijala tako da ne utječu na stvaranje karijesa. Međutim, higijena zubnih implantata i zdravlje desni iznimno je važno za dugoročnu kvalitetu stomatološkog nadomjeska.

Plak i bakterije koje se formiraju oko implantata mogu uzrokovati upalu i dovesti do raznih bolesti kao što su periimplantatni mukozitis i periimplantitis. Svakodnevno čišćenje svih površina iznad i ispod linije desni ključno je za sprječavanje ovih bolesti.

Zubni implantati vrlo lako i jednostavno se čiste, poput prirodnih zuba. Na tržištu postoje različite vrste četkica za zube, zubnog konca i vodica za ispiranje usta. Porazgovarajte sa stomatologom o tome kakva četkica najbolje odgovara vašoj situaciji.

Možda ćete trebati posebnu četkicu za zube namijenjenu čišćenju i održavanju implantata. Na raspolaganju vam stoje i određene električne četkice koje također mogu obaviti odličan posao.


Najveći izazov

Pojedinačni implantati u prednjem dijelu usne šupljine lako se čiste. Uz uobičajeno pranje zuba 3 puta dnevno, morate koristiti i posebni konac za implantate. Ako imate implantate u stražnjem dijelu usne šupljine, trebat ćete se malo više posvetiti njihovom čišćenju. U većini slučajeva oni služe kao zamjena za kutnjak s dva ili tri korijena. Na mjestu tih korijena nalazi se jedan implantat. Da biste u potpunosti očistili ovo područje, interdentalne četkice su najbolji odabir.


Neke strukture implantata mogu biti znatno složenije za pranje i održavanje. Primjerice, most koji se sastoji od nekoliko implantata treba biti temeljito čist. Implantat s umjetnim desnima također može predstavljati izazov.


Osim namjenske zubne četkice i posebnog zubnog konca ne zaboravite na primjenu adekvatne vodice za ispiranje usta kojom uklanjate zaostale ostatke hrane i sprječavate stvaranje bakterija.

Na kraju, ali ne manje važno, redovno posjećujte svog stomatologa barem dva puta godišnje.


O ovoj i sličnim temama iz stomatologije više možete doznati na dentis.hr.

Linker
18. travanj 2024 07:48