FOTOGRAFIJE: shutterstock
dobro je znati

Loša cirkulacija ili... Što hladna stopala govore o našem zdravlju

Dok za neke to može biti normalna tjelesna reakcija, prema nekim znanstvenicima hladna stopala bi mogla biti i naslijeđena karakteristika

Jesu li vam stopala često ledena? To može biti posljedica niskih zimskih temperatura, ali i znak da imate nekih zdravstvenih problema. Dok za neke to može biti normalna tjelesna reakcija, prema nekim znanstvenicima hladna stopala bi mogla biti i naslijeđena karakteristika. No, nerijetko su hladna stopala simptom nekih bolesti i zdravstvenih problema, a među najčešćima su slaba cirkulacija u udovima ili slab osjet u živcima. Londonska doktorica Dina Gohil kaže da su hladna stopala ponekad simptomi slabe cirkulacije, anemije, dijabetesa, hipotireoze, Raynaudovog sindroma i nekih manje poznatih stanja.


Kako ih zagrijati

- Kad kažemo da su hladna stopala posljedica slabe cirkulacije, to znači da topla krv ne dolazi redovito u stopala te su ona neizbježno hladnija od ostatka tijela -pojašnjava dr. Gohil dodajući da bismo, ako smo i najmanje zabrinuti zbog hladnih stopala, trebali potražiti savjet liječnika. Za zagrijavanje stopala preporučuje sljedeće metode:

  • masaža stopala kako bi se potaknula cirkulacija
  • nošenje toplih čarapa, primjerice vunenih umjesto pamučnih
  • nošenje obuće koja zadržava toplinu
  • korištenje termofora za stopala
  • korištenje grijača za prste
  • za kišnih dana nošenje vodootporne obuće kako stopala ne bi bila mokra
  • smanjen unos kofeina jer on uzrokuje stezanje krvnih žila, a to može smanjiti dotok krvi u udove


ČITAJTE I: Dobro pogledajte svoje noge, one vam mogu ukazati na probleme s bubrezima, jetrom i srcem

Linker
19. travanj 2024 01:08