Nekima je teško odoljeti avanturizmu. Ipak, prije no što dozvolimo da nas prevlada strast, trebali bismo poslušati zdrav razum.
 Getty Images
Ne događa se samo kod nas

Ljudska glupost ne poznaje granice: zašto neki ljudi na odmoru kao da izgube zdrav razum?

19. kolovoz 2019.
Duhovita upozorenja HGSS-a dobro su poznata turistima u Hrvatskoj, a slične probleme s nepromišljenim gostima imaju i u brojnim drugim turističkim destinacijama.

Uspon na Biokovo u japankama, skok sa Šibenskog mosta, isplovljavanje na 'luftiću' na buri: neki turisti kao da ostave pamet kod kuće kada pakiraju stvari za odlazak na odmor.
Duhovita upozorenja HGSS-a dobro su poznata turistima u Hrvatskoj, a slične probleme s nepromišljenim gostima imaju i u brojnim drugim turističkim destinacijama, piše Hina.


Očito to nije samo naš problem

Popularna Cinque Terre, što je naziv za pet naselja na talijanskoj ligurskoj obali, turistima je zabranila da se u natikačama penju na obližnja brda. Kazne mogu doseći do 2500 eura.

"Nije nam cilj da popunimo proračun. Želimo da naši gosti budu sigurni na izletima, da imaju adekvatnu opremu i vodu", rekao je Luca Natal, glasnogovornik regije Cinque Terre.
Mjera je požnjela uspjeh jer je broj ozlijeđenih turista u drastičnom padu.

Opasno može biti i na plaži. Ima kupača koji otplivaju toliko daleko da se nemaju snage vratiti pa zovu u pomoć, kažu u talijanskom sindikatu javnih kupališta.


'Test hrabrosti' s fatalnim osljedicama

Taj "test hrabrosti" nerijetko ima fatalne posljedice. Prošloga ljeta bilo je osam mrtvih, a prvi ovogodišnji smrtni slučaj zbio se početkom lipnja kada je 20-godišnji Britanac pao s drugog kata hotela u Magalufu.

Fiksacija na savršeni selfie turiste u Skandinaviji tjera na kojekakve gluposti.

U Norveškoj su posjetitelji ignorirali ograde i zabrane kako bi hodali na iznimno skliskim glečerima, dok na Farskim otocima turiste moraju spašavati iz opasnih voda sjevernog Atlantika koje pokušavaju svladati u kajacima.


Ni slavni nisu iznimka

Na Islandu je vrlo popularna Facebook stranica "Gluposti turista na Islandu". Ondje se ismijavaju posjetiteljima koji podcjenjuju opasnosti glečera i gejzira ili u iznajmljenim automobilma zaglave u riječnim koritima i blatu.
Stvari je dodatno pogoršao nedavni posjet Justina Bibera koji na Islandu snimao spot za pjesmu "I'll Show You" i za potrebe snimanja hodao rubom strmog kanjona te sjedio na rubu litice.

Nakon što je video objavljen, navala posjetitelja bila je tolika da su vlasti morale privremeno zabraniti pristup kanjonu.

Poput HGSS-a, i islandska turistička zajednica pokrenula je duhovitu kampanju informiranja turista o opasnostima i pozvala ih da budu pažljiviji i poštuju prirodu.

Među ostalim, poručili su im da "ne treba stvarno umrijeti kako bi se snimila fotografija za umrijeti".


Izvor: HINA/dpa

Teme
Linker
27. rujan 2022 08:41