Nije da je važno što će drugi reći, ali ako ćete se vi zbog toga bolje osjećati, zašto ne pokušati. Što kažete!?
 Foto: iStock
Spremni za odbacivanje suvišnih krpica?

Ljeto je stiglo, a ovo je odličan plan za skidanje bez brige što će drugi reći

Sve o kremama, prehrani, detoksikaciji, eliminiranju celulita, depilaciji i ostalome što će vam pomoći da se odlično osjećate u svojoj koži .

Nastupili su topli mjeseci, iz ormara se vade ljetne haljinice, dekoltirane majice i sandale, no polako nas hvata groznica, jer u nekoliko se tjedana valja utegnuti, dotjerati i pripremiti za uzbudljive ljetne dane. Donosimo brojne savjete kako pripremiti kožu i tijelo za sunce kako biste opušteno uživali u dobu godine koje je sigurno najviše seksi.

Riješite se toksina

Dan počnite čašom tople vode s limunom. Ovaj topli napitak u koji možete dodati i malo meda idealan je za početak dana jer potiče probavu i aktivira cijeli organizam. U napitak možete dodati i malo kajenskog papra koji također potiče probavne procese i povoljno djeluje na uklanjanje toksina.

Kako biste tijelo što bolje očistili od toksina, tijekom dana pijte puno vode i nezaslađenih biljnih čajeva, a glad će utažiti i čaša nezaslađanog prirodnog soka od voća i povrća. Voda pospješuje izmjenu štetnih tvari, uklanja toksine iz organizma i pruža koži potrebnu vlagu iznutra čineći je glatkom i elastičnom. Treba popiti najmanje dvije, pa i tri litre negazirane, prirodne mineralne vode, koju u manjim količinama uzimajte tijekom cijelog dana. Korisni su i biljni čajevi te bistre juhe od povrća.

Jedite što više voća i povrća, posebno sezonskog. Proljeće je bogato svježim povrćem, odaberite mladi špinat, brokulu, mladi kupus, artičoku, cvjetaču, ciklu, tikvice, kelj…

Ne izbjegavajte masnoće, neka vam se redovito na stolu nađu maslinovo, laneno, kokosovo ulje, a izbjegavajte rafinirana jer ona pogubno djeluju na organizam.

U periodu detoksikacije izbjegavajte pšenične proizvode, sol, prženu i gotovu hranu, alkohol, gazirane i zaslađene napitke jer opterećuju jetru koja ima ulogu čistača organizma od toksina.

• Beta-karoten za lijepu put: Jedite veće količine namirnica koje sadrže beta-karoten (marelica, rajčica, mrkva, špinat). Dnevna doza od 25 mg beta-karotena zaštit će kožu od opasnog UV zračenja. Beta-karoten djeluje antioksidativno, štiti stanice kože od oštećenja, no potrebno ga je početi uzimati barem šest tjedana prije izlaganja suncu.

Pripremite i zaštitite kožu

Sunce je sve jače pa kožu od štetnog zračenja treba štititi iznutra i izvana. Iako se kreme sa zaštitnim faktorom trebaju koristiti cijele godine, u toplijim mjesecima one su neizostavan dio svake kozmetičke torbice.

• Kreme sa zaštitnim faktorom: Imajte na umu da ne postoji krema koju je dovoljno nanijeti samo jednom dnevno, nego kožu treba mazati svakih nekoliko sati. Najniži zaštitni faktor koji bi se trebao koristiti je 20, a kremu treba birati prema boji puti - što je put svjetlija, krema mora imati veći stupanj zaštite. Iako kod nas nije zabilježeno lažno deklariranje krema sa zaštitnim faktorom, preporučuje se birati dermokozmetičke kreme koje uz adekvatnu fotozaštitu sadrže supstance koje njeguju kožu.

• Ne u solarij: Sasvim je pogrešno uvjerenje kako će se odlaskom u solarij koža pripremiti za sunce i ljeto. Posljedice solarija za kožu mogu biti različite: opekline, alergijske reakcije, umnožavanja madeža ili pak prelazak madeža u melanom. Umjesto odlaska u solarij radije koristite kreme za samotamnjenje.

• Piling kože: Piling kože tijela radite svakih četiri do pet dana, i to prije tuširanja. Utrljajte proizvod kružnim pokretima jagodica prstiju, ali lagano kako se ne bi javilo crvenilo. Potom mlazom tople vode isperite gel i nastavite s tuširanjem. Nakon pilinga koža će biti glatka i dobro pripremljena za nanošenje kreme za samotamnjenje.

• Kreme za samotamnjenje:Pomoću krema za samotamnjenje dobit ćete lijepu, preplanulu boju, bez negativnih učinaka na kožu, no često se njihovo nanošenje može pretvoriti u noćnu moru, a rezultat su nelijepe, narančasto-smeđe mrlje. Stoga prije mazanja na ruke stavite zaštitne rukavice pa nježnim, kružnim pokretima ravnomjerno nanosite kremu. Nakon toga nemojte se odijevati dvadesetak minuta kako bi se krema ravnomjerno upila.

• Noćna njega: Noću se sposobnost kože za apsorpciju aktivnih sastojaka iz krema pojačava pa su hranjive, obnavljajuće i hidratantne noćne kreme idealan način za ublažavanje bora i oštećenja nastalih tijekom dana. Nakon 30. godine života noćna krema trebala bi biti obavezan dio njege. Velike vrućine i izlaganje suncu pojačano isušuju kožu te joj navečer treba nadoknaditi izgubljenu vlagu i nahraniti je kako bi bila spremna za novi dan. Za tople mjesece odaberite laganu noćnu kremu koja čini kožu mekanom i glatkom, posebno ako imate vrlo suhu kožu. Nanesite je na blago navlaženu kožu te je jagodicama prstiju nježno utrljajte. Otprilike čajna žličica kreme je prava mjera: preveliku količinu koža neće moći upiti pa će ostati na površini i zagušivati je.

Foto: iStock
Ljeti je zaštita kože od sunca obavezna, u svako doba i više puta kroz dan, bez iznimke, a mudro bi bilo sunčanim naočalama zaštiti i oči.

Depilacija obavezna

Eliminiranjem višeslojne odjeće počinjemo otkrivati tijelo, posebno noge: a da bi izgledale privlačno, moraju biti i savršeno glatke. Da ne govorimo o preponama, pazusima, području iznad usnica... Uz jače zrake sunčeve svjetlosti one još više dolaze do izražaja. Dlačica u tim područjima jednostavno ne smije biti. Najjeftinije metode depilacije su one iz kućne radinosti. Iako nisu najbolje rješenje, vrlo su brz i spretan odabir.

• Britvica: Depilacija britvicom popularna je i raširena metoda uklanjanja dlačica jer je brza i jednostavna. Ako nemate previše vremena, a morate zablistati i pokazati besprijekorno glatke noge, ova metoda najbolje je rješenje. Nakon brijanja britvicom koža je glatka, ne ostaje crvenilo i nema opasnosti od urastanja dlačica niti pojave upaljenih, crvenih prištića.

Prije depiliranja britvicom dovoljno je slijediti nekoliko praktičnih savjeta: vlažnu kožu treba namazati pjenom ili običnim gelom za tuširanje, a dlake brijati u smjeru suprotnom od rasta. Važno je britvice redovito mijenjati jer što je britvica tuplja, veća je vjerojatnost da ćete se porezati. Prednost brijanja britvicom jest to što je postupak jednostavan, učinkovit i jeftin. Nedostatak je što britvica ne čupa dlaku iz korijena, nego je eliminira samo površinski pa postupak treba ponavljati dosta često. Dlake se naziru već drugi dan nakon brijanja.

• Vosak: Depilacija voskom jedna je od najstarijih metoda eliminiranja neželjenih dlačica na tijelu i ima mnoge prednosti. Vosak čupa dlaku iz korijena, pa dlake rastu sporije, slabije su i tanje, a redovitom depilacijom ovom metodom dlačice s vremenom postaju sve rjeđe.

Postoji hladni i topli vosak za depilaciju. Topli vosak potrebno je prije upotrebe zagrijati na laganu temperaturu. Nanosi se u smjeru rasta dlaka, a potom se na njega lijepe papirnate trake koje se povlače suprotno od smjera rasta dlaka. To je najbolji način da se ukloni što više dlaka bez bojazni da puknu. Na isti se način koristi i hladni vosak.

Depilaciju voskom najbolje je obaviti prije tuširanja, obavezno na suhu kožu dok su dlake suhe i čvrste jer tako vosak lakše prianja uz njih. Kad se uhodate u njegovoj primjeni, možete ga koristiti na svim dijelovima tijela. Dlake su nakon svake depilacije sve slabije i rjeđe. No, ovo nije najugodniji i najjednostavniji način eliminiranja dlačica, posebno ako se depilira bikini područje, što može biti dosta bolno.

• Depilacijske kreme: Kreme za depilaciju trebaju izbjegavati osobe koje imaju osjetljivu kožu, sklonu crvenilu i iritacijama. Odlučite li se za ovu metodu, obavezno prije korištenja kremu testirajte na unutrašnjoj strani podlaktice. Ako se drugi dan na koži pojavi alergijska iritacija (crvenilo, svrbež i sl.), radije posegnite za nekom drugom metodom eliminiranja neželjenih dlačica. Krema se nanosi na vlažnu kožu u smjeru rasta dlaka i nakon nekoliko minuta skida plastičnom špatulom u smjeru suprotnom od rasta. Depilirane dijelove obavezno isperite i namažite hidratantnom kremom koja će navlažiti, a istovremeno i umiriti kožu.

• Šećerna pasta: Depilacija šećerom jedna je od najstarijih metoda depilacije, a trenutno i jedna od najtraženijih metoda uklanjanja dlačica. Možete je obaviti u kozmetičkom salonu, ali i kod kuće. Sastojci od kojih se spravlja šećerna pasta su šećer, ulje i limunov sok, dakle riječ je o prirodnim sastojcima bez konzervansa pa je mogu koristiti i osobe koje imaju vrlo osjetljivu kožu. Dlaka se čupa iz korijena pa je ponovno izrastanje usporeno. Šećer je osim toga učinkovit jer djeluje protuupalno na osjetljivu kožu, a i kvalitetan je piling pa je koža nakon tretmana nježna i glatka.

• Električni epilator: Danas na tržištu postoji vrlo širok izbor električnih depilatora. Ako se odlučite za uklanjanje dlačica na ovaj način, savjetujemo vam da ga koristite prije tuširanja, na potpuno suhoj koži kako bi se uklonio što veći broj dlačica. Noge nakon ovakvog uklanjanja dlačica mogu biti glatke i do tri tjedna. No, na osjetljivoj koži može se pojaviti nadražaj u obliku crvenih točkica, a vrlo čest problem su i urasle dlačice. Kako biste to izbjegli, prilikom svakog tuširanja koristite rukavicu za piling i kružnim pokretima trljajte po epiliranim dijelovima.

Foto: iStock
Jeste li znali da emotivna napetost i stres mogu biti uzrokom pojave celulita? Opustite se barem na godišnjem odmoru.

Borba protiv celulita

U današnje vrijeme, kad većina žena jako pazi na financije i teško je odvojiti po nekoliko tisuća kuna za paket skupih iako nesumnjivo učinkovitih anticelulitnih tretmana, donosimo savjete kako se za malo novca možete uhvatiti u koštac s tim neestetskim problemom.

• Što učiniti kod kuće: Oni koji tvrde da kozmetički tretmani u vlastitom domu nisu učinkoviti, vjerojatno podcjenjuju važnost detalja kao što su način nanošenja ili odabir najprikladnijeg proizvoda za određeni problem. Zbog žurbe ili lijenosti možda nikada nisu ni pokušali svakodnevno odvojiti malo vremena za provođenje kućnog anticelulitnog programa, a za postizanje dobrih rezultata najvažnije je biti uporan i strpljiv.

• Jutarnji i večernji tretman: Za nanošenje u jutarnjim satima najbolje je odabrati anticelulitni gel koji se lako nanosi i vrlo brzo upija, što vam omogućuje da se odmah nakon nanošenja odjenete za posao. Osim toga, gel trenutačno učvršćujuće te koži odmah daje zategnut i kompaktan izgled. Kako biste pospješili drenažu tekućine iz tjelesnih tkiva, brzo utrljajte gel kružnim pokretima, od stopala do stražnjice, palcima radeći pritisak na gležnjeve, stražnju stranu koljena i unutrašnju stranu bedara. Želite li već za nekoliko tjedana uživati u prvim rezultatima, za večernji anticelulitni tretman, s naglaskom na razgradnji potkožnog masnog tkiva, odvojite malo više vremena. Tretman počnite tuširanjem mlakom vodom, a zatim potaknite cirkulaciju energično trljajući kritične zone frotirskim ručnikom. Na kraju nanesite anticelulitnu kremu koja pospješuje smanjenje obujma.

• Isprobajte i slanu vodu: Protiv zadržavanja vode u tkivima, prije nanošenja kreme kožu poprskajte mineralnom vodom u kojoj ste otopili šaku morske soli. Zahvaljujući principu osmoze slana voda veže tekućinu u tkivima i potiče njeno izlučivanje. Dva puta tjedno priuštite si tretman anticelulitnim blatom. Nanesite ga na kožu, omotajte noge i stražnjicu plastičnom folijom i ostavite pola sata, a zatim isperite. I za kraj, vrijeme koje navečer provodite gledajući televiziju iskoristite za masažu nogu drvenim masažerom.

Trikovi koje je dobro znati

Ujutro ravno pod tuš

Čim se probudite, odite ravno pod mlaki tuš. Ostanite pod tušem pet minuta. Zatim slavinu s hladnom vodom odvrnite do kraja i usmjerite mlaz prema licu. Zadržite ga u tom položaju dvije minute. Kapljice koje lagano lupkaju o površinu kože djeluju poput lagane masaže, učvršćuju konture lica i uklanjaju otečenost. Obrišite se nježnim pamučnim ručnikom.

Brzo osvježenje lica

Odaberite serum ili proizvod u obliku gela i nježno ga utapkajte na područje obraza, vrata, brade i čela. Odmah potom otvorite zamrzivač i gurnite ruke unutra, pazeći da ništa ne dotaknete dlanovima. Čim osjetite da su se dlanovi ohladili, lagano njima lupkajte po licu i vratu tridesetak sekundi: to je vrlo jednostavan, ali izuzetno ugodan i učinkovit način za osvježenje.

Dezodoransi

Izbjegavajte proizvode intenzivnog mirisa. Dajte prednost mlijeku ili kremi koji reguliraju znojenje, s dugotrajnim djelovanjem. Ako tijekom dana osjetite da se jako znojite, a niste u prilici da se operete ili presvučete, osvježite se osvježavajućim vlažnim maramicama bez mirisa. Nakon toga poprskajte se ispod pazuha dezodoransom s blagim mirisom.

Lice vam je vruće i sjaji se?

Navlažite blazinicu tonikom za lice pa nježno njome tapkajte po cijelom licu. Ili u zamrzivač stavite nekoliko papirnatih maramica natopljenih tonikom ili vodom koju ste aromatizirali eteričnim uljem lavande (pet kapi na jednu šalicu vode). Ostavite ih u zamrzivaču deset minuta, zatim ih izvadite i prislonite uz lice: istog trenutka osjetit ćete olakšanje i osvježenje.

Prije odlaska na počinak

Prije spavanja cijelo tijelo namažite gelom na bazi aloe: pružit će vam osjećaj svježine koji će se zadržati na koži cijele noći. Zatim po jastučnici poprskajte malo aromatične vode s mirisom lavande (u raspršivač stavite litru vode i dodajte deset kapi esencijalnog ulja lavande). Bočicu s raspršivačem držite kraj kreveta i upotrijebite kad vas pritisne najveća vrućina.

Stres - okidač za celulit

Jeste li znali da emotivna napetost i stres mogu biti uzrokom pojave celulita? Ako ste često preopterećeni brigama i pod stresom, evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se oslobodite napetosti. Kromoterapija uvijek pomaže: nastojte što češće nositi odjeću nježnih plavih boja. Druga varijanta za opuštanje je aromaterapija: na radnom mjestu i u vlastitom domu u raspršivač aromatičnih ulja stavite nekoliko kapi eteričnog ulja ylang ylanga, biljke izrazito umirujućeg djelovanja. Još jedan dobar savjet: za vrijeme tretmana ljepote u vlastitom domu slušajte opuštajuću new age glazbu.

Linker
14. travanj 2024 02:20