Pravo je vrijeme da si priuštite malo slobode u krevetu!
 Getty Images
Probajte nešto novo, jednostavno i zdravo!

Ljeto je, a vi još uvijek ne spavate goli? Koja greška...

Spavanje je jedan od najvažnijih životnih procesa, a dovoljna količina kvalitetnog sna osigurava brojne zdravstvene prednosti. Međutim, nedovoljno spavanje je jedna od glavnih boljki suvremenog čovjeka.

Ukoliko i vi imate problema s kvalitetom i količinom sna, posebice na ovoj ljetnoj vrućini, predlažemo vam da probate spavati goli. Brojne će vam stvari postati lakše i jednostavnije. Primjerice, ukoliko već neko vrijeme spavate u staroj i pohabanoj pidžami koju planirate zamijeniti, tu kupovinu možete odgoditi i tako uštedjeti nešto novca. Ujedno ju nećete trebati prati i peglati. Istina, vjerojatno ćete češće prati posteljinu, ali sigurno niti približno koliko biste prali pidžamu.

Većina zaposlenih ljudi s posla dođe kući, presvuče se u pidžamu i to postaje dobar izgovor da se ostatak večeri provede doma. Rezultat je "sjedilački" stil života, grickanje grickalica ispred televizora i - debljanje! Kada ste odjeveni u dnevnu odjeću veća je šansa da ćete izaći van u šetnju ili na sportsku aktivnost, što je zdravo i dobro. A kada se vratite kući, skinete, otuširate i legnete goli u krevet, osjećat ćete se sretniji i slobodniji. Oslobođeni od donjeg rublja i pidžame. Samo vaše tijelo između dvije plahte. Taj osjećaj nesputanosti je odličan! Jer, na sebi nemate odjeću koja se petlja po krevetu i po vama. Zbog toga ćete bolje spavati i utonuti u dublji san, a konačno biti odmorniji i zdraviji.

Bolji seks!

Ako ste u vezi ili braku, veća je šansa da ćete se pomaziti kada osjetite kožu svog partnera! A takva vrsta kontakta dovodi do aktivnijeg seksualnog života. Sve to oslobađa velike količine oksitocina, neurotransmitera koji pomaže da se osjećate odlično uz svoju bolju polovicu!

Kada spavate goli tijelo može slobodno disati. Uzmite u obzir da su vam pazuh i noge u većini slučajeva tijekom cijelog dana potpuno prekriveni. Na ovaj ćete način tijelu dati priliku da slobodno diše, a što će smanjiti rizik od eventualnih kožnih bolesti. Kod muškaraca koji spavaju goli testisi će biti na hladnijem, što dovodi do zdravijeg sjemena i bolje funkcije reproduktivnog sustava. Kod žena to sprečava pojavu infekcija, budući da gljivice rastu u toplim i vlažnim uvjetima koji se na ovaj način eliminiraju ili barem znatno smanjuju.

Foto: iStock
Izglednije je da ćete bez suvišne odjeće doći na izvrsnu ideju kako sa svojim partnerom iskoristiti vrijeme budnosti u krevetu!

Eliksir mladosti

Visoka razina kortizola povezana je s nesanicom i umorom što tijelu može učiniti puno štete. Spavanje bez odjeće pomaže u održavanju optimalne tjelesne temperature i tijelo može bolje održavati pravilnu razinu kortizola. Jer, ako spavate obučeni, razina kortizola ostaje visoka što može dovesti do anksioznosti, debljanja i želje za grickanjem nezdrave hrane.

Također, ako spavate na temperaturi od najviše 21 stupnja celzija, pomažete tijelu da bolje regulira razine melatonina i hormona rasta. Njihova pravilna razina usporava starenje te je neophodna za ukupno dobro zdravlje cijelog organizma.

Dakle, ukoliko želite starjeti sporije - spavajte goli!

Linker
25. travanj 2024 09:46