Ako ne želite uvijek posezati za lijekovima, kod nekih lakših bolesti možete olakšati djetetu s ljekovitim biljem.
 Foto: iStock
Herbalna medicina

Ljekovito bilje pomaže kod dječjih tegoba

Mnoge biljke imaju neugodan okus pa uvjeravanje djeteta da ih proguta može biti problem. Bebe ćete 'prevariti' dajući im blagu infuziju kamilice ili lipe na bočicu, dok majke koje doje mogu pribjeći tome da same uzmu lijek za dijete koji će zatim putem majčina mlijeka doći do djeteta.

Nježne biljke mogu biti odlična pomoć kod mnogih dječjih bolesti. Opuštajući i umirujući lijekovi poput kamilice i lipe mogu olakšati stanje uznemirenosti te pomoći uspavljivanju.

Kod visoke temperature mogu se slobodno dati rashlađujuće biljke kao što su bazga, stolisnik i metvica, dok je ehinaceja prikladan antibiotik.

Kašalj probajte ublažiti miloduhom (izop), sladićem ili maruljom u sirupima. Za dugotrajni katar pokušajte zamijeniti mlijeko i mliječne proizvode onima na bazi soje (bogata je kalcijem pa je malo vjerojatno da će zbog privremenog izbacivanja mlijeka iz prehrane doći do njegova deficita) te upotrebljavajte biljke poput bršljana i vidca u kapsulama i tinkturama.

Tinkturama popravite okus pepermintom

Hiperaktivnost može biti povezana s alergijama na hranu ili na aditive (osobito izbjegavajte bojila pod oznakama E102 i E110).

U slučaju zatvora posegnite za blagim laksativima, primjerice umiješajte sjemenke indijskog trputca u jutarnje žitarice.

Nažalost, mnoge zdrave biljke imaju neugodan okus pa uvjeravanje djeteta da ih ipak proguta može biti problem. Bebe ćete ‘prevariti’ dajući im blagu infuziju kamilice ili lipe na bočicu, dok majke koje doje mogu pribjeći tome da same uzmu lijek za dijete koji će zatim putem majčina mlijeka doći do djeteta: to je osobito djelotvorno kod lijeka protiv kolika poput kopra ili piskavice.

Djeca između jedne i tri godine općenito prihvaćaju prah ili tinkturu pomiješane s pola čajne žlice meda, dok su kapsule najbolje rješenje čim je dijete dovoljno veliko da ih proguta.

Razblažene tinkture u kapljičnim dozama davane na jezik također su prihvatljive, a možete im i popraviti okus pepermintom ili sladićem. Za dulju upotrebu djeci je najbolje davati bezalkoholne tinkture.

Ovo su neke od biljaka koje pomažu kod dječjih tegoba:

Rimska kamilica (lat. Chamaemelum nobile)

Djelovanje: Koriste se cvijet i esencijalno ulje. Umiruje, ublažava bolove, a i grčeve.
Kako se koristi: Upotrijebite homeopatski pripravak Chamomilla 3x (kao u uputi kod kamilice) ili nakapajte kap-dvije ulja na navlaženi štapić za uši i nježno nanesite na zubno meso. Za smirenje bebi u vodu za kupanje dodajte 100 do 500 ml infuzije ili dvije-tri kapi esencijalnog ulja.
Kombinacije: Možete dodati kap esencijalnog ulja klinčića kad koristite štapić ili dajte bebi blagu infuziju od lipe na bočicu.
Upozorenje: Ne prekoračujte navedene doze esencijalnog ulja.

Foto: iStock
Kamilica smiruje, ublažava bolove i grčeve.

Turica (lat. Agrimonia eupatoria)

Djelovanje: Koristi se nadzemni dio biljke. Oblaže želudac i tako donosi olakšanje, stimulira protok žuči, pomaže kod alergija na hranu, odličan protiv proljeva.
Kako se koristi: Kao tinktura ili infuzija (u dozi primjerenoj uzrastu djeteta).
Kombinacije: Može se kombinirati s kamilicom, mačjom metvicom ili matičnjakom kod želučane nervoze.
Upozorenje: Izbjegavajte kod zatvora.

Divlji geranij (lat. Geranium maculatum)

Djelovanje: Koristi se list i korijen. Pomaže kod proljeva i gastritisa.
Kako se koristi: Kao tinktura ili infuzija (u dozi primjerenoj uzrastu djeteta).
Kombinacije: Može se kombinirati s turicom ili kamilicom za jače djelovanje.

Kalifornijski mak (lat. Eschscholzia californica)

Djelovanje: Koristi se nadzemni dio biljke. Ublažava grčeve, smiruje, blago uspavljuje; dobar za smirivanje uznemirenog djeteta.
Kako se koristi: Dajte djetetu infuziju ili tinkturu oko pola sata prije počinka u dozi primjerenoj dobi.
Kombinacije: Dodajte malo meda kako bi djetetu bilo ukusnije. Možete dodati malo kamilice kako biste pojačali umirujući učinak.

Nim (lat. Azadirachta indica)

Djelovanje: Pomažu kod uši i gnjida. Koristi se kora. Djeluje antimikrobno i antiparazitski. Uz to je snažan i učinkovit biljni insekticid.
Kako se koristi: Za zadnje ispiranje kose upotrijebite jak dekokt ili stavite koru u šampon sa sapunskom bazom na dva tjedna i njime djetetu perite kosu.
Kombinacije: Koristite samostalno ili u dekoktu s jednakom količinom bademova ulja pa time masirajte vlasište prije spavanja.
Upozorenje: Koristite oprezno kod male djece.

Foto: iStock
Ušiju u kosi se teško riješiti, ali neki prirodni lijekovi odlično pomažu u tome.

Čajevac (lat. Melaleuca alternifolia)

Djelovanje: Koristi se esencijalno ulje. Učinkovit je antiseptik, djeluje i protiv bakterija i gljivica.
Kako se koristi: Nakapajte nekoliko kapi ulja na finu, gustu četku i njome dobro iščetkajte kosu; ili svaki dan operite kosu šamponom kojem ste dodali pet do deset kapi ulja.
Kombinacije: Koristite samostalno ili s dobro razrijeđenim limunovim uljem (ne više od pet kapi u 25 ml baznog ulja, jer može iritirati).

Križalina (lat. Prunella vulgaris)

Djelovanje: Pomaže kod hiperaktivnosti. Koriste se vrhovi cvjetova. U kineskoj medicini ova se biljka primjenjuje za smirivanje “vatre jetre” udružene s razdražljivošću.
Kako se koristi: Uzima se u obliku infuzije ili tinkture u dozi prema dobi.
Kombinacije: Kombinira se s biljkama koje umiruju, poput kamilice i pasiflore. Dodajte malu količinu verbene za umirenje jetre.

Majčina dušica (lat. Thymus vulgaris)

Djelovanje: Koriste se esencijalno ulje i nadzemni dio biljke. Nesposobnost koncentriranja povezuje se s neravnotežom masti u organizmu - noćurak i riblje ulje s majčinom dušicom mogu dovesti do znatnog poboljšanja.
Kako se koristi: Kupite kapsule ili dodajte pet kapi ulja majčine dušice u 10 ml ulja noćurka za masažu donjeg dijela leđa ili abdomena. Za infuzije ili sirup koristi se sušena biljka.
Kombinacije: Sušenu majčinu dušicu kombinirajte s verbenom (sporiš); u slučaju alergije na hranu dodajte turicu. Uzimate li pripravak na usta, ulje noćurka zamijenite uljem sjemenki boražine.
Upozorenje: Pripravke uzimajte na usta samo pod stručnim nadzorom ili kupite registrirani lijek.

Linker
03. travanj 2024 20:40