Ne tako davno i naše su bake čistile ovim sredstvima, zašto tome ne biste poučili i svoju djecu!?
 Foto: iStock
Eko dom

Limunada čisti umjesto sapunice? Da, u vašoj kući

Komercijalna sredstva za čišćenje doma nerijetko sadrže toksične tvari, a umjesto njih posao mogu odraditi sasvim obične svakodnevne namirnice. Evo četiri super čistka!

Limun

Njegov će prepoznatljiv miris unijeti pravo osvježenje i u vaš dom. S obzirom na svoja prirodna antibakterijska svojstva, dezinficirat će vaše kuhinjske površine, na kojima ima više mikroba nego na zahodskoj školjci, pokazuju istraživanja.

* Prerežite limun na pola i upotrijebite polovice za čišćenje drvenih kuhinjskih površina, daski za rezanje, kao i za uklanjanje mrlja nastalih kuhanjem. Pustite da iscijeđeni limunov sok odstoji 10 minuta na onečišćenim mjestima, potom ga isperite mlakom vodom. Ne koristite ga jedino za čišćenje površina od mramora ili granita jer će na te materijale limunska kiselina imati korozivan učinak. Za takva područja radije upotrijebite sodu.

* Umočite limun u krupnu morsku sol i oribajte svoje tave i lonce za kuhanje. Na isti način možete očistiti kuhinjski sudoper i mrlje od kamenca, kao i štednjak.

* Sok od limuna je prirodni izbjeljivač koji vam može pomoći da svojim bijelim stolnjacima i kuhinjskim krpama vratite izgubljenu bjelinu. Dodajte pola šalice limunovog soka u perilicu rublja tijekom zadnjeg ciklusa ispiranja. Vaše će rublje dobiti predivan miris i djelovat će svježe, kao da je posve novo. Neugodan miris rublja možete otkloniti i ako u vodu iscijedite malo manje od pola limuna pa tim pripravkom poštrcate svoje odjevne predmete. Neugodan će miris nestati.

* Kuhinjske ormare i smočnicu zaštitit ćete od insekata tako da ih temeljito prebrišete krpom koju ste namočili u eterično ulje limuna. Otrovan je za insekte, a ljudima ne smeta.

Sol

Dobra stara sol efikasno je abrazivno sredstvo. Krupna sol bit će vam vjeran saveznik u uklanjanju mrlja nastalih kuhanjem, kao i plijesni sa sudopera, kada i drugih površina koje trpe grebanje i ribanje. Pomiješate li sol sa sodom, dok ribate, ujedno ćete i izbjeljivati.

* Sol je efikasna i kod tava i lonaca. Pomiješajte 3 žličice soli s malo vode i nježno trljajte žičanom spužvom. Nečistoće će biti vrlo brzo uklonjene.

Ocat

Moćan i ekonomičan, ocat je zapravo čistač bez premca. Njegov intenzivan miris može biti odbojan, no pričekajte da se očišćene površine osuše i brzo će nestati. A ublažit ćete ga već i s malo limunova soka.

* U bocu s raspršivačem dodajte po šalicu vode i destiliranog bijelog octa koji mora biti najmanje 5 posto kiselosti. Tim pripravkom možete očistiti kuhinju, hladnjak, kuhinjski pod i sudoper, kao i umivaonik. Nikako ga ne koristite na površinama od poroznog kamena, kao što su vapnenac, steatit i mramor.

Ovaj svestrani čistač sjajno će očistiti prostore prekrivene kamencem, pločice u kuhinji i kupaonici, sanitarije. Kako biste otklonili plijesan, nanesite čisti ocat na zahvaćenu površinu i pustite neka odstoji najmanje 30 minuta. Potom isperite mlakom vodom.

Komercijalna sredstva za čišćenje toalet školjki najviše su toksična od svih sredstava za čišćenje. No, vaša će školjka biti čista i blistava već ulijete li u nju šalicu octa. Pustite da odstoji nekoliko sati, najbolje preko noći. Ocat će ubiti sve mikrobe. Četkom za čišćenje školjke oribajte teže dostupne dijelove.

Mikrovalna pećnica mjesto je teških mirisa i mrlja. Evo jednostavno trika. Pomiješajte pola šalice destiliranog bijelog octa s pola šalice vode, uspite mješavinu u posudu, a posudu stavite u mikrovalnu i namjestite pećnicu tako da voda tri minute ključa. Neugodni mirisi će nestati, a mrlje ćete lako ukloniti vlažnom krpom.

Kemikalije i parfemi koje sadrže tvornički deterdženti i omekšivači za rublje mogu izazvati alergijske reakcije na koži. Ocat je sjajna i 100 posto prirodna zamjena za omekšivač. Dodajte pola šalice octa u perilicu za rublje umjesto omekšivača i vaše bijele plahte, ručnici i košulje očarat će vas mekoćom, kao i bjelinom.

Soda

Soda je sposobna upiti sve neugodne mirise pa je uspite u posudicu i stavite u hladnjak, pospite sodom dno od kante za smeće i tek potom ju obložite vrećicom. Također, uklonit će nečistoću i masnoću, odčepiti vaše začepljene odvode.

* Uspite 10 dag sode u odvod i prelijte s pola litre vrele vode. Želite li još jači efekt, umjesto vode koristite alkoholni ocat.

* Da biste s poda uklonili mrlje koje ostaju od hodanja i obuće, pospite sodom zamrljana mjesta i obrišite krpom umočenom u mlaku vodu. Koristit će i za uklanjanje mirisa iz tepiha. Jednostavno pospite tepih prahom sode, pričekajte desetak minuta i usisajte.

* Kad sodu pomiješate s vodom, dobivate pastu kojom ćete uspješno očistiti kadu, bide, sanitarije, a na kraju i posuđe. Pomiješajte tri žlice sode sa žlicom vode i ribajte dok nečistoća ne nestane.

Napravite sami!

Čistač za pećnice koji se ne dimi

Sastojci:

1 šalica sode za kuhanje

1/2 šalice sode za pranje

1 žlica tekućeg sapuna

nekoliko kapi alkoholnog octa

1. Prije nego što počnete s čišćenjem, provjerite je li pećnica isključena. Mora biti i potpuno hladna.

2. Kombinirajte prva tri sastojka i polagano dodajte vruću vodu sve dok ne dobijete gustu i mekanu pastu.

3. Za jako zamašćene površine dodajte još ¼ šalice sode za pranje. Prilikom dodavanja ekstra sode, zaštitite oči sugurnosnim naočalama.

4. Potom dodajte ocat.

5. Premažite površinu pećnice dobivenom smjesom i pustite da odstoji preko noći.

6. Na kraju obrišite toplom vodom.

SAVJET PLUS: Prilikom čišćenja obavezno nosite rukavice.

Linker
19. travanj 2024 03:51